Finland en Zweden vragen officieel lidmaatschap NAVO aan

De NAVO vlag, ter illustratie.  © ANP / ANP

Finland en Zweden hebben in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel officieel het lidmaatschap van het bondgenootschap aangevraagd. De ambassadeurs van beide landen tekenden daarvoor de benodigde documenten en hebben die aan NAVO-chef Jens Stoltenberg overhandigd.

Redactie

Finland en Zweden beschouwen zichzelf al heel lang neutraal en wilden tot voor kort niet toetreden tot een militair bondgenootschap. Als gevolg van de Russische aanval op Oekraïne hebben ze het roer omgegooid en spannen zich in om lid te worden van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Het zal geruime tijd duren voor ze echt lid worden en NAVO-lid Turkije heeft bezwaren.

Lees ook: Finland vraagt lidmaatschap NAVO aan: ‘Een nieuw tijdperk breekt aan’

President Vladimir Poetin heeft begin deze week het Westen gewaarschuwd met „een reactie” te komen, als de NAVO besluit om Zweden en Finland te laten toetreden tot de militaire alliantie. Wat de Russische reactie precies zal zijn, liet Poetin in het midden. Hij benadrukte dat Finland en Zweden geen „directe dreiging” voor Rusland vormen, maar dat de uitbreiding van de militaire infrastructuur (van de NAVO) zeker onze reactie uitlokken”.

Poetin heeft al vaker de uitbreiding van de NAVO richting het oosten, een ontwikkeling die begon na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begin jaren negentig, als een van de voornaamste redenen voor zijn conflict met Oekraïne genoemd. Volgens Poetin gebruiken de VS de uitbreiding van de NAVO op een agressieve manier om een toch al moeilijke mondiale veiligheidssituatie te verergeren.

Georgië

Woensdag spreekt Stoltenberg ook de premier van Georgië, Irakli Garibashvili. De voormalige Sovjetrepubliek Georgië aan de Zwarte Zee wil ook lid van de NAVO worden. Oekraïne wilde dat tot woede van het Kremlin ook, maar het streeft nu naar internationale veiligheidsgaranties als onderdeel van een eventuele vredesregeling met Rusland.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal