Rutte: ’Ik heb de wet niet overtreden met verwijderde berichtjes op mijn Nokia’

Print
Rutte: ’Ik heb de wet niet overtreden met verwijderde berichtjes op mijn Nokia’

Afbeelding: ANP / HH

Premier Rutte ontkent dat hij de wet heeft overtreden door sms’jes op zijn oude Nokia-telefoon te verwijderen. Hij stelt dat hij belangrijke berichten wél heeft gedeeld met ambtenaren, zodat ze niet verloren gaan. Toch is hij nu ’noodgedwongen overgestapt op een smartphone’, zegt hij woensdag in een verklaring.

Rutte verwijderde jarenlang sms’jes van zijn telefoon. Zijn toestel – een oude Nokia – zou namelijk ruimte hebben gehad voor zo’n twintig berichten. Om die reden deed de premier aan ’realtime archivering’, zo zei de landsadvocaat deze week in een rechtszaak die de Volkskrant had aangespannen. Sms’jes die hij belangrijk achtte, zou Rutte hebben doorgestuurd naar ambtenaren. De rest verwijderde hij.

Lees ook: Premier Rutte wiste jarenlang iedere dag berichten op telefoon

„Ik heb nooit bewust belangrijke zaken achtergehouden”, zegt Rutte woensdagochtend in een verklaring aan de pers. Hij ontkent de wet te hebben overgetreden. „Tot heel kort geleden werkte ik met een zogeheten Nokia. Ik ben niet zo van de smartphones. Maar het nadeel is dat het heel onoverzichtelijk is, met een klein schermpje. Ik realiseerde mij dat er een richtlijn is die zegt dat je belangrijke berichten moet bewaren. Dus wat ik altijd deed, is dat ik die berichten doorstuurde naar een collega binnen mijn ministerie. Zodat het bewaard zou zijn als er een Wob-verzoek zou komen.”

Volgens de Archiefwet moet sommige correspondentie van bewindspersonen worden bewaard, zodat later verantwoording kan worden afgelegd aan het publiek. Lange tijd was onduidelijk of sms- en appverkeer daar ook onder viel, maar in 2019 oordeelde de Raad van State dat dit wél zo is.

’Alles wat privé is, stuurde ik niet door’

Wat bewaarde Rutte wel en wat niet? „Alles wat privé is, stuurde ik niet door”, zegt hij. Berichten die zeggen ’bel even’ of ’de afspraak wordt een half uur later’ ook niet. Maar als er echt inhoud in zit, dan stuur ik dat door. Zijn de sms’jes heel lang, dan gaat dat weer niet. Lange sms’jes kun je niet doorsturen. Dan bel ik met de raadadviseur of een andere collega hier, en dan bel ik door wat er in staat.”

Na Wob-verzoeken van de media bleek dat bepaalde sms-berichtjes van Rutte zijn verdwenen. De sms die de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vorig jaar naar Rutte stuurde vanwege problemen bij een grote coronademonstratie kwam niet naar boven in een Wob-procedure. Dat geldt ook voor een berucht bericht van Paul Polman, oud-topman van Unilever, over de afschaffing van de dividendbelasting. Rutte zegt er ’absoluut’ voorstander van te zijn om via zijn telefoonprovider oude sms-berichten terug te halen. Maar of dat kan, is onduidelijk.

Noodgedwongen overgestapt

Pas sinds vorige week donderdag heeft Rutte een werktelefoon met meer geheugen. „Ik ben noodgedwongen overgestapt op een smartphone”, aldus de premier. Hij had overigens al jaren óók een smartphone met voldoende geheugen, maar die gebruikte hij naar eigen zeggen alleen om het nieuws te volgen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee