Liefde, geld en bedrog in de flamboyante kantoorcultuur van een makelaar in verzekeringen en hypotheken

 © ANP XTRA

Roermond/Sint Odiliënberg -

Zelf zit je krap, op kantoor kan niemand boekhouden, de baas is weg en zijn bankpas slingert rond. Marsha en Tom zwichtten voor de verleiding. Ze moesten zich woensdag verantwoorden voor de rechter.

Jacqui Stroucken

De zaak tegen twee ex-werknemers van Huijerjans Adviesgroep in het raadhuis van Sint Odiliënberg deed woensdag in Roermond denken aan een soap. Kapotte vriendschappen, opbloeiende liefde, leugens, verwijten en bedrog, glamoureuze vakanties en bovenal: geld. Tienduizenden euro’s zijn weg.

Bankpas

Ooit moet het met vertrouwen begonnen zijn tussen baas Thijs, Marsha van der H. uit Hoensbroek en Tom van der H. uit Schinveld. In Thijs’ tuin werden joviaal extraatjes en uitjes toegezegd. De Rabobankpas van de makelaar in verzekeringen en hypotheken lag gewoon ergens. Dat kreeg gevolgen toen Thijs geveld werd door een burn-out.

Thijs kwam anderhalf jaar amper op de zaak. Marsha en Tom pasten op de winkel. En lieten voor tienduizenden euro’s in hun eigen zak verdwijnen. Dat gaven ze woensdag deels ook toe. „Ik vond dat ik het wel verdiend had”, zei Tom. „Ik wilde mijn vriendin blij maken”. Marsha dus, want de vonk tussen de twee was op kantoor overgeslagen.

Ze gingen samen naar Holland Casino, pinden, naar MediaMarkt, pinden, naar Van der Valk, pinden, de juwelier en ze boekten tripjes. Bestemmingen Valencia, Barcelona, Egypte en Roompot passeerden woensdag voor de meervoudige strafkamer de revue. Dat mocht van Thijs, maar wel tot op zekere hoogte. „Een broodje halen, daar had ik geen moeite mee”.

Creatief boekhouden

Tom zat krap bij kas, Marsha ook. Ze was net verhuisd en haar ex kreeg nog vijftienduizend euro. Ze wilde verder met leven, met Tom. Waren ze ondertussen aan het gemak van Thijs’ bankpas gewend geraakt? Of had Thijs met zijn flamboyante koopgedrag soms zélf de indruk gewekt dat de bomen in Sint Odiliënberg tot de hemel groeiden?

Want hij hield van creatief boekhouden, verklaarden ze, en met zijn moeder moesten ze hem zelfs bewegen zijn creditcard in te leveren. Veertigduizend euro gaf hij daarmee uit in twee jaar, buiten zijn salaris. Dat trok de zaak niet meer, vonden ze. „Ik heb dat keurig terugbetaald”, zei Thijs.

Tweeduizend pagina’s

Aan de verwijten over en weer kwam amper een eind, het dichte rookgordijn besloeg meer dan tweeduizend dossierpagina’s. Civiel is Marsha al veroordeeld tot het terugbetalen van 60.000 euro. Later trof ze met Thijs een schikking: 54.ooo euro. „Ik heb nog niet de helft ervan uitgegeven”, zei ze. „Maar ik wil rust, anders blijft dit me achtervolgen”.

Het Openbaar Ministerie eiste voor Marsha een taakstraf van 220 uur, voor Tom 180 uur. De rechtbank doet 1 juni uitspraak.