Bouw ziet omzet stijgen, maar aantal woningbouwvergunningen daalt hard

Print
Bouw ziet omzet stijgen, maar aantal woningbouwvergunningen daalt hard

Afbeelding: Amaury Miller

Sittard -

De omzet van de bouw was in het eerste kwartaal ruim acht procent hoger dan een jaar eerder. Daartegenover staat een fikse daling van het aantal verleende vergunningen voor woningbouw: in totaal zijn 16.600 vergunningen afgegeven, bijna dertien procent minder dan een jaar eerder.

Dat meldt het CBS. Kleine bouwbedrijven tot tien medewerkers zagen hun omzet het sterkst stijgen. Dat is al bijna twee jaar zo. Hun omzet steeg in het eerste kwartaal gemiddeld met bijna veertien procent. Middelgrote bedrijven tot honderd medewerkers zetten zo’n vijf procent meer om. Grond-, water- en wegenbouwbedrijven deden het in het eerste kwartaal met bijna twee procent omzetgroei minder dan de overige bouwbedrijven. De afgelopen twee jaar is de omzet in deze branche nauwelijks gestegen.

Indicator woningbouw

Tegenover de omzetgroei staat de forse daling van het aantal vergunningen voor te bouwen woningen, met bijna dertien procent. Het CBS noemt het aantal vergunde nieuwbouwwoningen een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Dit kan betekenen dat de orderportefeuille van bouwbedrijven in de nabije toekomst minder goed gevuld is.

Faillissementen

Het aantal faillissementen in de bouw lag in het eerste kwartaal op 77. Dat is bijna evenveel als in het eerste kwartaal van 2021. Toen waren er 78 faillissementen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee