Kwart van de kleine ondernemers ligt wakker van personeelstekort

 

 © Getty Images

Sittard -

Een kwart van de ondernemers in het mkb zegt ’s nachts wakker te liggen van het tekort aan personeel. Twee op de vijf springen uit nood zelf in en draaien overuren om het werk gedaan te krijgen.

Marc van de Ven

Dat blijkt uit de MKB Werkgeversmonitor van HR-dienstverlener Please. Volgens het onderzoek liggen ondernemers niet alleen wakker van het personeelstekort. Ze piekeren ook over de steeds veranderende wet- en regelgeving op het gebied van personeelszaken (zeventien procent) en de werk-/privébalans (achttien procent).

Hierbij is het verschil tussen man en vrouw groot: 25 procent van vrouwelijke ondernemers maakt zich zorgen over de balans tussen werk en privé, bij de mannelijke collega’s is dit veertien procent.

Goede werkgever

Ondernemers geven zichzelf een acht voor werkgeverschap; ze vinden dus dat ze een goede werkgever zijn. Ander onderzoek van Please, onder werknemers, laat zien dat dit zelfbeeld niet onterecht is. Bijna zeven op de tien werknemers geven hun werkgever een acht of hoger als rapportcijfer.

Tevreden werknemers zijn vooral blij met flexibele werktijden (vijftig procent), leuke collega‘s (66 procent) en inhoudelijk leuk werk (61 procent). Over het salaris is maar achttien procent tevreden. Mede daardoor staat een op de drie tevreden medewerkers open voor een nieuwe baan. 42 procent zegt over te stappen naar een andere werkgever als het salaris of de arbeidsvoorwaarden daar beter zijn.

Tijd en aandacht

Het inwerken van nieuwe medewerkers is voor veel ondernemers een uitdaging. 35 procent zegt dat dit veel tijd kost, terwijl die tijd er volgens velen niet is. De onderzoekers zien hierin een groot risico. In de praktijk lukt het ondernemers om met pijn en moeite nieuwe medewerkers aan te trekken. Maar veel vertrekken er na een paar maanden weer omdat ze slecht ingewerkt worden en ze geen tijd en aandacht krijgen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee