Vraag naar ICT’ers door het dak: Limburgse werkgevers verlagen functie-eisen

Print
Vraag naar ICT’ers door het dak: Limburgse werkgevers verlagen functie-eisen

Afbeelding: ANP

Sittard -

Het aantal vacatures voor ICT’ers in Limburg is in een jaar tijd verdubbeld. Omdat het uiterst lastig is om geschikt personeel te vinden, nemen werkgevers steeds vaker mensen aan die niet aan alle functie-eisen voldoen. Ook wordt er actiever geworven via gespecialiseerde bureaus.

Volgens uitkeringsverstrekker UWV waren er eind vorig jaar 1100 ICT-vacatures in Limburg en het aantal is sindsdien verder gestegen. Daar staat tegenover dat het aantal ICT’ers dat een ww-uitkering krijgt met bijna een kwart is gedaald. De meeste vraag is naar servicedesk-medewerkers, maar ook systeemontwikkelaars, ICT-adviseurs, specialisten voor technische infrastructuur en functioneel beheerders zijn in trek.

Dat de vraag naar servicedesk-medewerkers zo hoog is, heeft volgens UWV alles te maken met het feit dat we sinds de het uitbreken van de coronapandemie steeds meer thuiswerken. Dit zogenoemde hybride werken vergt meer ondersteuning op ICT-gebied.

Lees ook: Chauffeurs gezocht: aantal vacatures in Limburgse logistiek in jaar tijd verdubbeld

Moeilijk

Uit onderzoek van UWV blijkt dat landelijk 63 procent van de in 2021 ontstane vacatures in de ICT-sector moeilijk vervulbaar is. De behoefte aan personeel is zo groot dat werkgevers mensen aannemen die eigenlijk niet helemaal geschikt zijn voor het werk dat ze moeten gaan doen. Bijna de helft van de ICT-werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures doet dat inmiddels, meldt UWV. Nieuwe werknemers worden in veel gevallen intern bijgeschoold. Ook kunnen ze via UWV aanvullende opleidingen volgen.

Bedrijven die ICT-personeel zoeken, zijn ook op een andere manier gaan werven. Zo probeert een op de vijf werkgevers inmiddels ICT’ers uit het buitenland te halen. Ook schakelen ze steeds vaker gespecialiseerde uitzend-, wervings- en selectiebureaus en headhunters in om geschikt personeel te vinden.

Lees ook: Kwart van de kleine ondernemers ligt wakker van personeelstekort

Grootst

De UWV-cijfers laten zien dat het aantal Limburgers dat een WW-uitkering heeft, blijft dalen. In april 2022 werden in Limburg 12.139 WW-uitkeringen verstrekt. Dat is een afname met 5,3 procent vergeleken met maart en een daling van 31 procent ten opzichte van een jaar geleden.

In Zuid-Limburg was de daling het grootst (-5,7 procent), gevolgd door Midden-Limburg (-5,2 procent) en Noord-Limburg (-5,1 procent). De horeca (-56 procent), de detailhandel (-44 procent) en de sector vervoer en logistiek (-41 procent) lieten de grootse daling zien. Meer dan de helft van de ww’ers is 50 jaar of ouder. Landelijk daalde het aantal WW’ers met 5 procent.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee