Recordgroei voor detailhandel, personeelstekort punt van zorg

Print
Recordgroei voor detailhandel, personeelstekort punt van zorg

Afbeelding: ANP / EPA

Sittard -

De detailhandel groeide in het eerste kwartaal van 2022 met 14 procent ten opzichte van een jaar eerder, een record. Veel detaillisten verwachten in het tweede kwartaal verder te groeien, maar ze maken zich ook zorgen over een tekort aan personeel en productiemiddelen.

Dit meldt het CBS. De recordgroei komt volledig op het conto van de non-foodsector, die 44 procent meer omzette dan in het eerste kwartaal van 2021. Dat komt vooral doordat er toen een lockdown was. Veel non-foodwinkels waren dicht en haalden weinig omzet. Maar ook vergeleken met de eerste kwartalen van eerdere jaren was de omzet begin 2022 hoog.

Kledingwinkels

Vooral kledingwinkels, schoenenwinkels en bouwmarkten zagen hun omzet sterk toenemen. Kledingwinkels behaalden met een omzetgroei van 91 procent zelfs het hoogste omzetniveau in tien jaar. In de foodsector daalde de omzet juist met een procent ten opzichte van een jaar eerder. Supermarkten behaalden minder omzet, terwijl de omzet van speciaalzaken, zoals slagerijen en kaaswinkels, met 5 procent steeg.

Tekort aan personeel en productiemiddelen

Aan het begin van het tweede kwartaal gaf bijna 40 procent van de detaillisten aan dat personeelstekort de belangrijkste belemmering is voor de bedrijfsvoering. Ook hebben ze steeds vaker last van een tekort een productiemiddelen, materiaal en ruimte. Desondanks verwacht 46 procent van de detaillisten in het tweede kwartaal een verdere stijging van de omzet. Slechts 7 procent houdt rekening met een daling.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee