Groen licht voor forse verlaging prijzen benzine en diesel in Duitsland per 1 juni

Print
Groen licht voor forse verlaging prijzen benzine en diesel in Duitsland per 1 juni

Afbeelding: ANP

Berlijn / Sittard -

Tanken in Duitsland wordt per 1 juni een flink stuk goedkoper. Het Duitse parlement en de Bundesrat, waarin de deelstaten zitting hebben, zijn akkoord met een omvangrijk pakket maatregelen om huishoudens te helpen met de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne.

Er komt onder meer een tijdelijke verlaging van de accijns op benzine en diesel. De accijns op benzine gaat met bijna 30 cent per liter omlaag en die op diesel met 14 cent. De regering wil zo de prijzen aan de pomp terugbrengen naar het niveau van voor de Russische invasie van Oekraïne. De accijnsverlaging gaat in op 1 juni en geldt voor drie maanden.

Door de hoge prijzen staat de koopkracht van veel burgers zwaar onder druk. In totaal is met het pakket een bedrag van 15 miljard euro gemoeid.

Lees ook: Tanken in Duitsland voorlopig nog niet goedkoper: ‘Accijnsverlaging benzine en diesel pas in juni’

Om mensen te stimuleren vaker gebruik te maken van het openbaar vervoer kost een maandkaart voor regionaal en lokaal ov vanaf juni nog maar 9 euro. Ook deze maatregel geldt voor drie maanden. De regering trekt 2,5 miljard euro uit om vervoersbedrijven te compenseren voor de gemiste inkomsten.

Verder krijgen mensen in de bijstand opnieuw een eenmalig bedrag van 100 euro, bovenop een vergelijkbaar bedrag dat eerder al was toegezegd. Daarnaast ontvangen belastingbetalers een vergoeding van 300 euro en gaat de kinderbijslag met een eenmalig bedrag van 100 euro omhoog.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee