Consument vreest inflatie en oorlog

Print
Consument vreest inflatie en oorlog

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

DEN HAAG -

Nederlandse consumenten zijn nu even negatief als in april, toen het vertrouwen daalde tot het laagste niveau ooit gemeten.

De hoge inflatie en oorlog in Oekraïne maken de consumenten somber. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De graadmeter waarmee het statistiekbureau het vertrouwen peilt is voor de maand mei uitgekomen op min 47, tegen min 48 in april. Consumenten blijven volgens de cijfers nagenoeg even pessimistisch over de economie als geheel.

Wel zijn ze iets minder negatief geworden in hun verwachtingen voor de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden. Daar staat tegenover dat de mensen de tijd voor het doen van grote aankopen nog ongunstiger vinden dan in april. Volgens het CBS is er over de bereidheid tot grote aankopen zelfs nog nooit zo somber geoordeeld als deze maand het geval is.

Het CBS houdt ook bij hoe gunstig de omstandigheden voor ondernemers zijn om te investeren. De situatie verslechterde iets, vooral door de krimp van de export.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee