Op kraamvisite bij Bobbie, Brownie en Betsie

Op kraamvisite bij Bobbie, Brownie en Betsie

Afbeelding: ING Image.

Bij de kudde Nederlandse Landgeiten zijn in april 77 lammetjes geboren. Er wordt op woensdag 25 mei tussen 14.00 en 16.00 bij de Schaapskooi Pauls Koije in Helenaveen een kraamvisite georganiseerd. De schaapskooi wordt veel bezocht door inwoners van de gemeente Weert, Peel en Maas en Horst aan de Maas.

De lammetjes mogen geaaid worden en daarnaast wordt er beschuit met muisjes geserveerd en kunnen er vragen worden gesteld aan de boswachter.

De kudde Nederlandse landgeiten in de Peel heeft een belangrijke rol in het natuurbeheer. De geiten en bokken eten gras en jonge boompjes, zodat het gebied niet dicht groeit. Ook zijn de geiten lid van het stamboek, dat wil zeggen dat ze bijdragen aan het in stand houden van dit Nederlandse ras. Om de twee jaar wordt er met grote zorg een geschikte bok gekozen. De bok logeert dan een aantal weken bij de kudde geiten, waarna vier maanden later lammetjes worden geboren.

De letter B

In totaal zijn er 77 lammetjes geboren van 39 moeder geiten: 38 bokjes en 39 geitjes. Alle lammetjes krijgen een naam met dezelfde letter, dat wordt elk jaar bepaald door het stamboek. Dit jaar was de letter B aan de beurt. De boswachter is creatief aan de slag geweest met het bedenken van namen: Bobbie, Brownie, Betsie, Bo, Britt, Betje, Bep. Britney, Bono, Bas, Babs, Bella, Bob, Bibi, Betty, Bert, Beer, Bliksem…

De rode wandelroute is sinds donderdag 19 mei weer open in de Mariapeel. Soms staan de geiten met de lammetjes bij de stal, soms staan ze op de wei. Mensen die naar de geitjes komen kijken moeten rustig blijven en als ze één of meerdere honden bij zich hebben, moeten deze aan de lijn worden gehouden.

Aanmelden is niet nodig. Parkeren kan op de parkeerplaats bij het Biologisch Station (adres Kamp Helenaveen, Helenaveen).

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee