Zonweringkoning uit Maastricht gaat sigaren roken: hoe lts’er Jo (70) Europa veroverde met flair, lef, geluk en innoverend vermogen

Print
Zonweringkoning uit Maastricht gaat sigaren roken: hoe lts’er Jo (70) Europa veroverde met flair, lef, geluk en innoverend vermogen

Jo Bremen (midden) samen met zijn twee opvolgers.  Afbeelding: Johannes Timmermans

Maastricht -

Na ruim veertig jaar zwoegen en zweten voor Soons Zonwering in Maastricht draagt hij het bedrijf over aan zijn zoon. Een onorthodoxe ondernemer, die werkt en leeft als een zonnekoning. Jo Bremen (70), Italiaanser dan de Italianen.

Het personeel van restaurant Il Giardino zegt altijd dat Jo Bremen een Italiaan kon zijn. Gesticulerend. Emotioneel. Heeft iemand van zijn personeel problemen? Jo kan lachen, Jo kan huilen, Jo kan schelden. Hij wordt emotioneel als hij twee mensen huldigt, die veertig jaar voor hem door dik en dun gingen. Tweed colbert, hagelwit overhemd, designer jeans en elegante zwarte leren laarzen. Jo is nog Italiaanser dan de Italianen.

Zo ziet hij er niet uit, als hij zich in 1976 meldt bij de firma Soons, gespecialiseerd in rolluiken en zonweringen. Jo is een gesjeesde lts’er. ‘Wat moet ik met die jongeman met die lange haren uit Waubach in dat lichtblauwe Kadettje?’, denkt de oude Soons. Maar Jo toont al snel de drang om de beste verkoper te zijn. Begin jaren tachtig komt zijn kans. De zaak staat op instorten. Maar Soons heeft een scherm dat niemand anders maakt. Je kunt er met z’n tweeën aan hangen, zo sterk. Jo bemant met zijn vrouw Gera, jongste dochter van Soons, een standje van drie bij drie meter op de horecabeurs.

Groot succes. De Amsterdamse horeca hapt toe. Toch heeft de oude Soons nog bedenkingen. De directeur van de Mora zei: die jongen moet dat niet doen. Jo zegt brutaalweg tegen de snackkoning: luister eens goed, ik verkoop geen kroketten. Zijn schoonmoeder stelt een ultimatum. Zegt tegen haar echtgenoot: Jo heeft ons eruit gehaald. Hij krijgt de kans. Zo niet, dan ben ik weg.

Torremolinos

Moeders wil is wet. Jo gaat met een piepertje en een landkaart door heel Nederland. En daarna door Frankrijk, Italië en Spanje. Zijn reclameslogan luidt: ‘Van Terschelling tot Torremolinos’. Het toerisme is enorm in opkomst. Er is hier en daar wel een aparte manier van zakendoen. Spanjaarden zien de overkappingen van Soons in Amsterdam. Willen zij ook. Jo en Gera worden uitgenodigd in Spanje. Alles wordt betaald: vliegreis, overnachtingen, natje en droogje. Met negen man zitten ze aan tafel. De Spanjaarden willen overkappingen in Malaga en in Torremolinos. Jo rekent: kost jullie 150.000 gulden. De Spaanse leider, grote grijze man, wil 15 procent korting. Nee, zegt Jo. 5 procent? 7 procent? Deal. Probleem: er is nog niks gefabriceerd. Toch krijgt Jo 75.000 gulden mee, cash in het handje. De Spanjaarden hadden iemand naar Amby gestuurd, waar de fabriek is. De spion zag dat er daadwerkelijk zonweringen worden gebouwd. Voordat Jo in Amby gaat monteren, heeft hij het complete bedrag al binnen. Tot op de dag van vandaag zijn de Spanjaarden nog steeds klant.

Lees ook: Horeca heeft er weer zin in, merken ze bij Soons Zonwering: ‘Jo, heb je nog parasols?’

Waar komt die drive toch vandaan? Jo verwijst naar een oom. Die komt uit de mijn. Gaat bij V&D sinaasappelschilmesjes verkopen. Komt daarna terecht op het ministerie van Landbouw en Visserij. Hoe dat kan? Flair. Lef. Geluk. En innoverend vermogen. Onder leiding van Jo ontwikkelt Soons grote, op maat gemaakte zonweringen met een benevelingssysteem. Dat systeem scheelt vijftien graden als het buiten vijfendertig graden is. Krijg je ook geen bijen op je terras. Het Soons-scherm wordt een must in Zuid-Europa. In Cannes staat de Volkswagen Caddy van Jo Bremen tussen de Bentley’s, Maserati’s en Lamborghini’s. Zijn zoon Jean-Paul laat een drone over Sardinië vliegen. Een lappendeken: overal schermen van Soons.

Zonweringkoning uit Maastricht gaat sigaren roken: hoe lts’er Jo (70) Europa veroverde met flair, lef, geluk en innoverend vermogen
Jo Bremen.  Foto: Loraine Bodewes

Soons is de zonweringkoning van Europa. Er werken zo’n vijftig mensen. Jo is een baas van de oude stempel. Voor de meeste mensen is hij niet Jo, maar meneer Bremen. Maar hij zorgt goed voor zijn mensen. Zo is er iemand, die in de schuldsanering zit. Jo duwt elke maand zo veel geld in zijn loonzakje, dat ’ie weer kan leven. De man kocht een hond. Die hond heet Jo. En niet meneer Bremen.

Opvolging

Maar wie gaat hem opvolgen? Zijn zoon heeft aanvankelijk geen zin: hij ziet hoe hard het werken is in de branche. Jo krijgt een aanbod, dat hij bijna niet kan weigeren. Eerder had hij gezegd: ik zie mezelf nog geen sigaren roken in Dubai. Maar die trein, dat unieke moment waarop je veel geld voor de zaak kunt beuren, komt maar één keer langs. Het is wel einde familiebedrijf. Jo heeft er slapeloze nachten van. Zijn gebeden worden verhoord. Driekwart jaar geleden meldt zijn zoon dat hij samen met vriend Ravian het bedrijf wil overnemen. Hij als hoofd engineer. Ravian als head operations. Jo stoomt ze klaar, samen met consultant Reginald Thal, de MVV-coryfee.

De economische vooruitzichten zijn fantastisch. De temperatuurstijging en corona zijn een nachtmerrie voor de mensheid. Maar voor Soons schijnt omzetmatig de zon. Veel mensen zijn buiten gaan eten en de terrassen worden steeds groter. Horecamensen zijn gaan investeren in zonweringen, zodat hun klanten met alle weertypes buiten kunnen eten.

Lees ook: Soons Zonwering ziet Hofleverancierschap verlengd

Die welverdiende sigaren gaat hij niet roken in Dubai, maar op een terras in Maastricht. Wijntje erbij. Jo gaat gewoon door. Vroeger was je dood, als je zeventig was. Dit zijn andere tijden. Jo slaapt vier uur per nacht. Meer is niet nodig. Hij komt van gescheiden ouders. Toentertijd zat daar een smet op. Maar als je iets ergs hebt meegemaakt, dan kan het je later sterker maken. Jo stond voor een schoolklas. Hij vroeg wie er gescheiden ouders hadden. Er staken er nogal wat hun vinger op. Jo zei: zien jullie die auto buiten staan? Die Audi Q7 is van mij. Die kunnen jullie ook krijgen. Als je kloten hebt, dan kun je die auto rijden. Jo heeft vaak met 3-0 achter gestaan. Meestal kwam het weer goed. Geen gouden garantie. Voor hetzelfde geld donder ik hier straks in elkaar, zegt Jo. Kun je helemaal niks aan doen.

Jo gaat nog steeds met werknemers, hun echtgenotes en hun kinderen naar de Efteling. Speelt Sinterklaas voor zijn vierentwintig kleinkinderen. Sponsort de Ronald McDonaldhuizen. Maar zijn vrouw is echt Moeder Theresa, zegt Jo. Staat met woord en daad voor iedereen klaar. Al veertig jaar, op het werk en in de maatschappij. Vinden we het gek? Gera is genoemd naar Gerardus, de beschermheilige.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee