IMK wil banken helpen om tsunami aan faillissementen te voorkomen

Print
IMK wil banken helpen om tsunami aan faillissementen te voorkomen

Afbeelding: Getty Images

Sittard -

Het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) roept banken op om bij de beoordeling van financieringsaanvragen ook naar de ondernemer en de ontwikkelingen in zijn branche te kijken. Anders gaan volgens de organisatie zo’n 50.000 levensvatbare bedrijven de komende drie jaar zo goed als zeker failliet.

De Kamer van Koophandel oordeelde begin april dat 200.000 ondernemers op het punt van omvallen staan of vrijwillig hun bedrijf beëindigen. Hun financiële reserves zijn in de corona-tijd verdampt, de corona-steun is gestopt en vanaf 1 oktober moet begonnen worden met het terugbetalen aan de fiscus van achterstallige belastingschuld. IMK, dat ondernemers in zwaar weer bijstaat, verwacht vanaf dat moment vele faillissementen.

Grote schuld

Deels is dat onnodig, zegt Michiel Hordijk, directeur IMK. „Veel ondernemers hebben in de coronatijd een schuld opgebouwd bij bijvoorbeeld leveranciers. Zij kunnen die in één keer aflossen met een lening van de bank. Die kunnen ze vervolgens stap voor stap aflossen. Maar vaak ketst dat af. Want banken luisteren naar de enige taal die ze verstaan: de cijfers. Meer niet.”

Belang samenleving

Hordijk roept kredietverstrekkers op om behalve de cijfers twee andere zaken mee te nemen in de beoordeling: de persoonlijkheid van de ondernemer en de ontwikkelingen binnen de markt. „Heeft de ondernemer zicht op zijn uitgaven? Wat ondernam hij in het verleden waar zijn flexibiliteit uit blijkt? Geeft hij geld uit dat hij niet heeft? Wat zijn de verwachtingen binnen de branche? Bijna geen enkele geldverstrekker weegt dit mee. Dat moet anders, in het belang van de ondernemer en de samenleving.”

Garantie kredietverstrekkers

Het IMK is zo zeker van de positieve beoordelingen op grond van drie in plaats van één criterium, dat ze van plan is een financiële reserve op te zetten die dient als extra garantie voor kredietverstrekkers. Hordijk: „Alle bedrijven die door het IMK als levensvatbaar worden beoordeeld en door ons worden begeleid, kunnen, als het toch kortstondig tegenzit, rekenen op deze extra voorziening, zo is het plan. Daarmee krijgt een kredietverstrekker tegelijkertijd een extra zekerheid.

Parels kapot

„84 procent van de ondernemingen die wij als levensvatbaar inschatten, bestaat na vijf jaar nog en verdient geld”, aldus Hordijk. „We hebben het over ondernemingen die problemen hadden en die door de bank werden afgewezen omdat ze niet levensvatbaar zouden zijn. Hoe fout kan je inschatting zijn?” IMK voert op dit moment gesprekken met grote geldverstrekkers over een samenwerking. Plan is dat de positieve beoordeling van het IMK en de garantstelling van het fonds een rol gaat spelen bij de beslissing van die banken om een lening te verschaffen. „De definitie van levensvatbaarheid van een onderneming moet op de schop. Ik zie bedrijven failliet gaan die in de kern gezond zijn. Ze worden onvoldoende herkend, er gaan pareltjes kapot.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee