Superammoniakuitstoter Rockwool ook hoog op het lijstje van Milieufederatie: ‘De situatie is alarmerend’

De productie van isolatiemateriaal bij Rockwool in Roermond. © Jeroen Kuit

Roermond -

Rockwool in Roermond voert de lijst van grootste ammoniakuitstoters in Nederland aan. En staat daarom ook op het lijstje van de directeur van de Milieufederatie. „Linksom of rechtsom moeten ze de uitstoot verminderen.”

Peter Heesen

‘De meeste mensen genieten van de mogelijkheid om tijd door te brengen in de natuur (...). Een uitdaging om op deze dierbare plekken te wonen (...), is dat mensen vaak onbedoeld hun omgeving vervuilen en daarmee toekomstige generaties beletten de natuur te ervaren die we vandaag zo koesteren.’ Met deze tekst prijst de Deense steenwolproducent Rockwool zijn eigen oplossing om afvalwater in Zuid-Afrika te zuiveren. Datzelfde Rockwool voert in Nederland de top-100 aan van bedrijven die de meeste ammoniak uitstoten.

Boosdoener is de fabriek in Roermond, die in 2019 liefst 259.106 kilo de lucht in blies. Dat is ruim tweemaal zoveel als de uitstoot van Chemelot, het industrieterrein voor chemische bedrijven in Sittard-Geleen. Chemelot staat derde op de lijst. Door de heersende zuidwestenwind slaat de ammoniak van Rockwool vooral neer bij nationaal park De Meinweg, weet directeur Ton Hermanussen van Natuur en Milieufederatie Limburg. „Zo’n gebied is zeer gevoelig voor stikstof. Met de kennis van nu zouden we met z’n allen moeten zeggen: dat moeten we niet willen.”

Geschrokken

De publicatie van de top 100 leidde tot bezorgdheid onder politieke partijen in Roermond. Ze wezen er fijntjes op dat Rockwool ook in de top-100 van stikstofuitstoters een prominente positie bekleedt: 50ste. Beide lijsten worden opgesteld zodat de overheid gerichter maatregelen kan treffen om de stikstofproblemen aan te pakken. Ammoniak is een verbinding van stikstof en waterstof. De SP in Roermond is ‘geschrokken’ van de ‘topprestatie’ van Rockwool. Net als GroenLinks wil de SP weten of mens en natuur veilig zijn en of er afspraken bestaan om de uitstoot te verminderen.

Rockwool reageert met een schriftelijke verklaring op de ammoniakuitstoot. Het bedrijf voldoet aan de regels en vergeleken met de jaren negentig is de uitstoot met een kwart gereduceerd. Hoewel het technisch ‘een uitdaging’ is, is Rockwool ‘voortdurend’ bezig ‘om nog meer stappen in de goede richting te zetten’. Het bedrijf benadrukt dat de uitstoot in Roermond beperkt is, afgezet tegen de totale, landelijk uitstoot. Het gaat om 0,2 procent. En ten slotte levert Rockwool een bijdrage aan het verduurzamen van de wereld. Het maakt isolatiematerialen voor woningen, die leiden tot energiebesparing en dus CO2-reductie.

Dramatisch

Van zulke vergelijkingen lust directeur Hermanussen van Natuur en Milieufederatie Limburg er nog wel een paar. „Ik kan ook zeggen: ik werk bij de Milieufederatie en doe goed werk, dus ik mag drie keer per jaar met een vliegtuig op vakantie.” Hij vindt dat Rockwool geen excuus mag zoeken voor de bijdrage die het levert aan de achteruitgang van natuurgebieden in zijn omgeving. „Ik wil niet dramatisch doen, maar de situatie is alarmerend. Als we niet snel optreden, gaan waardevolle natuurgebieden in Limburg wegkwijnen.”

Hermanussen, die in 2019 startte bij de Milieufederatie, heeft Rockwool ook hoog op zíjn lijstje staan. Hij heeft nog nooit contact gehad met het bedrijf en wil er snel eens een kopje koffie gaan drinken om te bespreken wat mogelijk is. Het Rijk wil dat de stikstofuitstoot in 2030 met de helft verlaagd is en bij natuurgebieden als De Meinweg met driekwart. Het trekt daar 25 miljard euro extra voor uit. Hermanussen: „Linksom of rechtsom moet Rockwool de uitstoot verminderen. En dat kan ook. Het Rijk stelt financiële middelen beschikbaar en wij zijn ook bereid te helpen.”

Vliegveld

Hij is blij met de top 100-lijstjes, omdat bekend is waar de grote uitstoters zitten. Dat inzicht biedt de kans om keuzes te maken. „Koop je rond De Meinweg tientallen veehouders op of focus je op Rockwool? Die boeren kunnen bovendien een rol spelen bij de begrazing van het natuurgebied. Hetzelfde speelt in Zuid-Limburg. Je kunt de veehouders opkopen, die het hele jaar door voor een groen heuvellandschap zorgen, of het vliegveld sluiten. Als ik moet kiezen, kies ik voor het laatste.” Hij pleit er vooral voor om doortastend te werk te gaan. „De grote uitstoters zijn bekend, de opgave ook en het geld is er. Laten we dan ook maar beginnen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal