Bier in blik steeds hipper, maar herbruikbare fles blijft duurzamer

Print
Bier in blik steeds hipper, maar herbruikbare fles blijft duurzamer

Afbeelding: ANP XTRA

Sittard -

Het Turkse bedrijf Ciner gaat net over de grens in het Belgische Lommel een fabriek voor de productie van 2,3 miljard glazen flessen per jaar bouwen. Vooral voor de Duitse en Nederlandse markt, zoals bierbrouwerijen. Hoe past dit in de trend dat blikbier steeds hipper wordt?

Bier in blik. Nog niet zolang geleden werd dat geassocieerd met zwervers. Maar steeds meer brouwers stoppen hun bieren in blik, zeker de kleinere. Ook bij een brouwer als Gulpener leek het een kwestie van tijd voordat de flesjes aan de kant geschoven zouden worden. Dat werd namelijk verteld tijdens een rondleiding bij het bedrijf. Maar directeur Jan-Paul Rutten ontkracht dat bericht. „De flessen die wij gebruiken gaan 25 tot dertig keer mee. Met een goed retoursysteem, zoals wij in Nederland hebben, is dit de duurzaamste manier van verpakking.”

Footprint

Dat zegt ook Eric Veldwiesch, manager Duurzaamheid bij Nederlandse Brouwers, de belangenbehartiger van bierbrouwers. „Het valt niet mee om de footprint van een verpakking te meten”, zegt hij. “Maar als je alles meeneemt, dan is een herbruikbare fles 1,5 tot vier keer duurzamer dan een blikje. Blikken kun je beter stapelen en zijn lichter, waardoor je op transportkosten bespaart. Maar het recyclen van blik kost veel energie. Een hervulbare fles hoef je niet te recyclen, vandaar dat dit duurzamer is.”

Statiegeld

De invoering van statiegeld op blik per 31 december 2022 zal dat niet veranderen, zegt hij. „Natuurlijk vergroot dat de duurzaamheid, je ziet het nu ook bij de plastic flesjes. Het recyclen wordt daardoor makkelijker. Ook slimmere technieken zorgen voor een steeds energiezuiniger recycleproces. Maar een hervulbare fles blijft voorlopig duurzamer.” Blik is wel veel duurzamer dan de wegwerpfles, stelt hij. „Dat is ook een reden waarom blik populair is bij kleine brouwers. Ze hebben zelf geen mogelijkheid om flessen te spoelen, blik is dan het beste alternatief. Grote brouwerijen hebben wel een reinigingslijn.”

Kwestie van smaak

Hervulbare flessen blijven dus de norm voor de grote brouwerij. Omdat het duurzamer is, maar Rutten noemt nog een reden. „Het is voor ons minder interessant, want we hebben geen eigen blik-afvullijn die geschikt is voor bier.” Fervente flesdrinkers hoeven dus niet bang te zijn dat ze in de toekomst uit blik moeten drinken. Nog steeds zeggen veel bierdrinkers dat blik een metalen smaak geeft, maar uit blindtesten blijkt dat dit onzin is. Sterker nog, bier in blik is juist verser, doordat er geen licht en zuurstof bij komt. Dus misschien toch maar bier uit blik gaan drinken? „Dat blijft een kwestie van smaak”, zegt Veldwiesch.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee