RIVM: enkele gevallen van apenpokken in Nederland

 © ANP/HH

Redactie

Het aantal gevallen van apenpokken in Nederland is opgelopen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat er inmiddels „enkele patiënten” zijn gevonden. Het is niet bekend om hoeveel gevallen het gaat. Op vrijdag was voor het eerst in Nederland iemand positief getest op het virus.

Mensen die het apenpokkenvirus oplopen, kunnen eerst last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Na een paar dagen krijgen ze ook huiduitslag. Binnen een paar weken verdwijnen de symptomen. Verreweg de meeste mensen genezen vanzelf. Het virus kan wel gevaarlijk zijn voor mensen die al een verzwakte weerstand hebben, voor kinderen en voor zwangeren.

In de afgelopen weken was het virus al vastgesteld in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Zo’n verre verspreiding is voor het apenpokkenvirus ongewoon. Onder de patiënten zijn relatief veel mannen die seks hebben met andere mannen. Door nauw contact tijdens de seks zijn ze mogelijk besmet geraakt.

Lees ook: Hoogleraar: geen paniek, apenpokken beter te stoppen dan corona