Frans Timmermans: ‘EU moet aardgas gezamenlijk inkopen voor de lidstaten’

Print
Frans Timmermans: ‘EU moet aardgas gezamenlijk inkopen voor de lidstaten’

Afbeelding: ANP

De EU-lidstaten moeten Brussel de macht geven om voor het hele landenblok (vloeibaar) aardgas in te kopen om snel onafhankelijk te worden van Rusland. Die oproep doet eurocommissaris Frans Timmermans.

„Als we het nu niet gezamenlijk inkopen, gaan landen onderling concurreren en drijven ze de gasprijs verder op”, waarschuwt de PvdA-prominent bij Buitenhof. „Geef ons de kans om namens alle lidstaten te onderhandelen.”

De leiders van alle EU-landen hebben eerder afgesproken om vrijwillig deel te nemen aan gezamenlijke inkoop. Maar tot op heden troeven sommige lidstaten elkaar af door te overbieden bij inkoop van (vloeibaar) gas.

EU-top

Volgende week staat het onderwerp opnieuw op de agenda bij een EU-top. Timmermans verwacht dat de regeringsleiders en staatshoofden alsnog besluiten om Brussel net als bij de inkoop van coronavaccins een mandaat te geven.

Het landenblok praat ook over een voorstel van de Nederlandse eurocommissaris om een prijsplafond op Russisch gas in te voeren bij een noodsituatie. Lidstaten hebben al noodplannen gemaakt voor het geval Poetin besluit om de gaskraan helemaal dicht te draaien.

‘Moeilijke tijd’

Timmermans waarschuwt bij Buitenhof de burger voor wat komen gaat. Naast hoge energieprijzen, wijst hij op de hoge inflatie en transportproblemen met China. „We gaan een hele moeilijke tijd tegemoet”, zegt de Brusselse bestuurder. „We kunnen niet de illusie koesteren dat alles rustig zijn gangetje gaat.”

Lees ook: Energieplan Timmermans stuit op weerstand van Nederland

Nederland is een van de landen die terughoudend is rond gezamenlijke gasinkoop. Den Haag waarschuwde de voorbije maanden voor verschillende risico’s op de complexe mondiale gasmarkt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee