Documentaire door leerlingen over koloniaal verleden Euregio: ‘Maken van film was eyeopener’

Print
Documentaire door leerlingen over koloniaal verleden Euregio: ‘Maken van film was eyeopener’

Links op de foto documentairemaker Ruben Gouders uit Kerkrade.  Afbeelding: Marc Ploum

Heerlen -

Leerlingen van het Grotiuscollege en het Broeklandcollege in Heerlen hebben met scholieren van het Paul-Julius-Reuter Berufskolleg uit Aken en GO! Next Level X in Hasselt een documentaire gemaakt over het koloniale verleden van de Euregio. Ruben Gouders uit Kerkrade is een van hen.

„Voor dit filmproject hebben zij mensen gesproken met een Nederlands-Indische achtergrond”, legt docent aardrijkskunde Patrick Wolters uit. „Ze hebben hen in het najaar van 2021 geïnterviewd en hun verhalen in beeld vastgelegd. De documentaire is getiteld ‘Euregio postkolonia(a)l’.”

In de ontmoetingen komt onder meer André Simon aan het woord. Hij is geboren in Bandung, bracht zijn kinderjaren door in een jappenkamp en is de gedreven belangenbehartiger van de Nederlands- Indische gemeenschap.
Ook voormalig EHC-voetballer Rob Krul, Lou Willé (Pussycat), Amanda Van Maanen, familie Vincent en diverse anderen vertellen wat de gebeurtenissen in de voormalige Nederlandse koloniën voor hun families betekend heeft.
Daarbij lopen zijn niet om de gruwelijke wandaden heen van onder meer de Nederlandse soldaten. De scholieren tekenden samen tevens verhalen op uit Belgisch-Kongo, Kameroen, Togo en andere Afrikaanse landen. Patrick Wolters: „Met deze documentaire willen we het bewustzijn vergroten over de gebeurtenissen in de voormalige koloniën van Nederland (Indonesië), België (Belgisch-Kongo) en Duitsland. En de gevolgen daarvan op latere generaties, in het bijzonder in de regio Maas-Rijn.”

Eyeopener

Ruben Gouders (15) is vierdejaars VWO op het Grotiuscollege. „Ik heb de mensen mogen interviewen, er zelfs een keer mee gemusiceerd. Naast het thema van de film, (de)kolonisatie, vond ik vooral de euregionale samenwerking tussen de scholen waardevol. We zijn drie dagen bij elkaar op bezoek geweest, die uitwisseling klikte wonderwel en was heel leerzaam.”

Wat betreft de film zegt Ruben dat hij van de verhalen die hij hoorde veel heeft opgestoken. „Die waren soms heftig en hebben een diepe indruk op me gemaakt. Je hoort uit hun mond dat mensen vaker zwaar getraumatiseerd zijn, vooral de ouderen. Ze hebben er een leven lang last van en dragen die afschuwelijke verhalen met zich mee. Daarom is het belangrijk dat ze doorverteld worden, iedere keer opnieuw. Ons land heeft over de ruggen van Indonesië heen veel geld verdiend, daarbij veel slachtoffers gemaakt en er nagenoeg niets tegenover gesteld. Voor mij was het bovendien een eyeopener wat er in Duitsland en België plaats vond.”

De documentaire staat op YouTube (Euregio postkoloniaal). Informatie: p.wolters@stichtinglvo.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee