Rusland bekijkt Italiaans voorstel voor vrede met Oekraïne

Print
Rusland bekijkt Italiaans voorstel voor vrede met Oekraïne

Afbeelding: ANP / AFP

Het Kremlin bestudeert een Italiaans voorstel voor een vredesregeling tussen Rusland en Oekraïne.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Andrej Roedenko zei volgens persbureau RIA Novosti dat het land pas op de recent ontvangen vredeplannen zal reageren, nadat ze goed zijn doorgenomen.

Volgens de Italiaanse krant Repubblica betreft het een vierpuntenplan dat zich concentreert op een staakt-het-vuren, een neutraal Oekraïne dat internationale veiligheidsgaranties krijgt en mogelijk lid kan worden van de Europese Unie, een aparte regeling tussen Moskou en Kiev voor de territoriale geschillen en het tot stand brengen van een nieuw Europees veiligheidsverdrag. De Italiaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Manlio Di Stefano heeft bevestigd dat er een dergelijk Italiaans plan is gemaakt en dat het is voorgelegd aan de Verenigde Naties.

Lees ook: Oekraïner rijdt 3700 km om bij ouders en verloofde te zijn die 10 km verderop wonen

Italië is een van de westerse landen die probeert de oorlog in Oekraïne via bemiddeling tot een einde te brengen. Ook Israël en Turkije kloppen geregeld bij Kiev en Moskou aan om ze te bewegen de strijd te staken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee