Gidsen vertellen over bijzondere kerst van 1944 in groeve De Schark op Sint-Pietersberg

In het grottencomplex in de Sint Pietersberg werd in de kerstnacht van 1944 een mis opgedragen voor Amerikaanse soldaten die Maastricht bevrijd hadden. 

In het grottencomplex in de Sint Pietersberg werd in de kerstnacht van 1944 een mis opgedragen voor Amerikaanse soldaten die Maastricht bevrijd hadden. © Archieffoto Rob Oostwegel

Maastricht -

Een aantal weken per jaar is het mogelijk een bezoek te brengen aan groeve De Schark op de Sint-Pietersberg. Dat kan op zaterdag 28 mei, vrijdag 3 juni, zaterdag 11 juni, vrijdag 1 juli, zaterdag 9 juli en vrijdag 15 juli.

Redactie

Bezoekers kunnen onder begeleiding van boswachters van Natuurmonumenten een wandeling maken door de ENCI-groeve naar groeve De Schark. Gidsen van Stichting Herdenking Amerikaanse Kerstviering 1944 (SHAK ’44) vertellen in het gangenstelsel een bijzonder verhaal.

In dit ondergrondse gangenstelsel werd in 1944 voor de Amerikaanse soldaten de kerstnachtdienst gehouden. Velen lieten hier na de mis hun handtekening achter op de wand. Dit historisch erfgoed wordt door SHAK’44 levend en in ere gehouden.

De Schark is tevens een vleermuizenparadijs. En om deze vleermuizen niet te verstoren is de groeve maar enkele weken per jaar toegankelijk voor publiek.

De excursie duurt ruim twee uur. Stevige schoenen worden aangeraden. Tickets boeken kan via: www.natuurmonumenten.nl/agenda

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee