Duurzaam Kipster en EMMA Safety Footwear grijpen net naast ‘Oscar van het bedrijfsleven’

Ruud Zanders, de topman van Kipster.  © Stefan Koopmans

Groningen
Frans Dreissen

MUD Jeans uit Amsterdam heeft de Koning Willem I-plaquette gewonnen in de categorie Duurzaam Ondernemerschap. De jeans-recycler kreeg de voorkeur van de jury boven de twee andere finalisten, Kipster uit Castenray en EMMA Safety Footwear uit Kerkrade.

De prestigieuze Koning Willem I-prijzen worden geafficheerd als de tweejaarlijkse ‘Oscars van het Nederlands bedrijfsleven’. Ze zijn de bekroning voor bedrijven die uitblinken in durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen.

Trots

Voor de Limburgse vertegenwoordiging overheerste na afloop de trots van een mooie finaleplaats. Kipster, al veelvuldig gelauwerd in binnen- en buitenland, werd door de jury geprezen als een voorbeeld voor de verduurzaming van de eier- en pluimveesector. Kipster runt de meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstallen ter wereld en benut reststromen om legkippen te voeren. Met als resultaat klimaatneutrale eieren. „In een woelige tijd van graantekorten door de Russische invasie van Oekraïne, blijkt het concept visionair te zijn”, aldus de jury.

EMMA Safety Shoes uit Kerkrade greep eveneens naast de plaquette in de categorie ‘duurzaam’, die sinds 2012 op het programma staat.

Diverse veiligheidsschoenen van Emma Shoes © PETER SCHOLS

EMMA is pionier op het gebied van circulaire kwaliteitsschoenen. De onderneming begon in Brunssum als sociale werkplaats in het post-mijntijdperk. Sociaal ondernemerschap en inclusiviteit maken deel uit van het DNA van het bedrijf. EMMA is er in een zeer conservatieve markt met hoge veiligheidseisen toch in geslaagd om te innoveren met materialen.

NXP Semiconductors

In de categorie ‘grootbedrijf’ werd NXP Semiconductors uitgeroepen als de grote winnaar van de Koning Willem I-prijs. In de groep ‘midden- en kleinbedrijf’ ging de eer naar Maan Group.

De prijzen werden tijdens een gala-avond in Groningen uitgereikt door Klaas Knot, president-directeur van de Nederlandsche Bank en koningin Máxima. De prijzen zijn vernoemd naar koning Willem I (1772-1843), de ‘Koopman Koning’ die bekend stond om zijn handelsgeest, de oprichting van handelsmaatschappijen en als investeerder.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal