Ellen van Dijk breekt werelduurrecord op baan in Zwitserland

Ellen van Dijk, trots en doodmoe. © AFP

Ellen van Dijk heeft maandag in het Zwitserse Grenchen het werelduurrecord verbroken.

Redactie

De 35-jarige Nederlandse kwam tot 49,254 kilometer. Daarmee verbak ze ruim het vorige record, dat op naam stond van de Britse Joss Lowden, die nog geen jaar geleden tot een afstand van 48,405 kilometer kwam. Van Dijk is de derde Nederlandse die het werelduurrecord op haar naam weet te brengen. Eerder slaagden Keetie van Oosten-Hage (1978) en Leontien van Moorsel (2003) daarin.

Schema

Van Dijk reed vanaf het begin op schema om het record te verbreken, gestaag breidde ze haar marge uit. „Ik was wel wat nerveus vooraf met al die mensen die voor me aan het werk waren. Maar toen ik eenmaal startte, ging het eigenlijk vanaf het begin goed. Als ik me goed zou voelen, wilde ik versnellen na een half uur. Dat laatste lukte niet meer, maar zo is het ook prima.”

Voor de renster van Trek-Segafredo is het een van haar mooiste prestaties op twee wielen. Ze was al twee keer wereldkampioene tijdrijden en wereldkampioene op de piste (scratch).

Doel

Ze won de Ronde van Vlaanderen en is Europees kampioene op de weg. „Maar dit was eigenlijk al een doel vanaf dat ik vier jaar geleden bij dit team kwam rijden. En het leek me al ontzettend cool om te doen toen Leontien haar record verbrak. Ik ben heel gelukkig dat het mij nu ook gelukt is. Maar het was loodzwaar. Alles werd wat wazig op het laatst en ik was heel blij om te horen dat het voorbij was. Het is desondanks een geweldig project geweest.”

Van Dijk weet nog niet of ze in de toekomst het record nog eens wil aanvallen. „Ik ga deze ’zege’ eerst vieren met mijn familie hier in Grenchen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal