Foto’s feestende Boris Johnson tijdens lockdown: ‘In het belang van Britse publiek gepubliceerd’

De Britse premier Boris Johnson is opnieuw in opspraak geraakt door foto’s die naar buiten zijn gekomen van een borrel op Downing Street tijdens de lockdown. 

De Britse premier Boris Johnson is opnieuw in opspraak geraakt door foto’s die naar buiten zijn gekomen van een borrel op Downing Street tijdens de lockdown. © ITV News, screenshot

Het Britse nieuwsprogramma ITV News heeft maandag foto’s gepubliceerd van een feestende en drinkende Boris Johnson op een van de overheidsfeestjes tijdens een coronalockdown. Het gaat om vier foto’s waarop de Britse premier te zien is. Ze zouden zijn gemaakt op 13 november 2020, toen het Verenigd Koninkrijk voor de tweede keer in lockdown was.

Redactie

In een verklaring zegt ITV News dat het programma de beelden heeft vrijgegeven „in het belang van het publiek.” Volgens het programma trekken de beelden de eerdere uitleg van Johnson over ’partygate’ in twijfel. Tegenover het Britse parlement verklaarde de premier eerder dat hij niet wist dat de coronamaatregelen tijdens bijeenkomsten niet altijd waren nageleefd.

Prent

Volgens een woordvoerder van Downing Street 10 werd naar aanleiding van het feestje op 13 november 2020 één boete uitgedeeld, meldt de BBC. Die boete zou niet voor premier Johnson zijn geweest.

De politie in Londen heeft in totaal 126 boetes uitgedeeld aan Britse overheidsmedewerkers naar aanleiding van overheidsfeestjes en -borrels op momenten waarop voor de doorsnee Brit strenge coronamaatregelen golden. De boetes hebben betrekking op in totaal acht bijeenkomsten tussen mei 2020 en april 2021. Johnson kreeg alleen een boete voor een verjaardagsfeestje in 2020.

De foto’s komen op een gevoelig moment. Topambtenaar Sue Gray kreeg eerder van Johnson het verzoek om onderzoek te doen naar ’partygate’. Overheidsbronnen melden dat het volledige rapport hierover mogelijk deze week wordt gepubliceerd. „Daarna zal de premier het parlement uitgebreid te woord staan”, aldus een woordvoerder van Johnson tegen de BBC.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee