Syriër opgepakt in Kerkrade voor oorlogsmisdaden: 34-jarige man maakte deel uit van militie die nauw samenwerkte met Russisch leger

Print
Syriër opgepakt in Kerkrade voor oorlogsmisdaden: 34-jarige man maakte deel uit van militie die nauw samenwerkte met Russisch leger

Oorlog in Syrië.  Afbeelding: ANP / AFP

Kerkrade -

De politie heeft dinsdagochtend in Kerkrade een 34-jarige man aangehouden op verdenking van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid gepleegd in Syrië in 2013.

De 34-jarige Syriër is aangehouden in de woning in Kerkrade waar hij al enige tijd verbleef, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De man heeft asiel aangevraagd in Nederland en verbleef sinds 2020 in Limburg, zegt een OM-woordvoerster. Zijn asielstatus en nationaliteit worden nader onderzocht.

In 2019 werd al een voormalig commandant van één van de meest gevreesde gevangenissen in Afghanistan in Kerkrade opgepakt. Deze Abdul Razaq A. is onlangs veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het plegen van oorlogsmisdrijven.

Liwa al-Quds militie

De 34-jarige verdachte wordt beschuldigd van misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven en van deelname aan een internationale criminele organisatie. Uit onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket kwamen aanwijzingen naar voren dat de man in januari 2013 in Syrië betrokken was bij de gewelddadige arrestatie van een burger, die later in gevangenschap gemarteld is. De man zou deel hebben uitgemaakt van de pro-regime-militie Liwa al-Quds, die nauw samenwerkt met de Syrische inlichtingendiensten en de Russische krijgsmacht.

Tips

De Dienst Landelijke Recherche kreeg eind 2020 tips dat de man lid zou zijn geweest van een prominente Syrische militie die aan de kant van het regime van president Bashar al-Assad vocht in de Syrische burgeroorlog. Het OM wil niet zeggen of die tips uit de omgeving van de man of uit Nederland komen.

Al-Nayrab kamp

Liwa al-Quds is opgericht in het dichtbevolkte Palestijnse vluchtelingenkamp al-Nayrab kamp, waar de verdachte ook geboren werd. Het is nog niet duidelijk of hij een stateloze Palestijn is of een Syriër, zegt het OM. Het kamp is strategisch gelegen vlak bij een vliegveld, waardoor er na het uitbreken van de oorlog veel gevochten. Milities in het kamp werden bewapend door het Syrische regime. In 2013 gingen de milities op in Liwa al-Quds. In januari 2013 zou de verdachte samen met andere leden van zijn eenheid, de Syrische militaire veiligheidsdienst en de inlichtingendienst van de luchtmacht in het al-Nayrab kamp een burger in diens woning hebben opgepakt. De burger werd tijdens de arrestatie mishandeld en later naar een gevangenis van de Syrische luchtmacht inlichtingendienst gebracht, waar hij gefolterd zou zijn.

Verdenking misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven

De oorlog in Syrië duurt inmiddels al elf jaar. Het conflict begon in 2011 met vreedzame protesten tegen het Assad-regime en heeft inmiddels aan zo’n 400.000 mensen het leven gekost. De Syrische overheid en milities hebben zich volgens de Verenigde Naties op grote schaal schuldig gemaakt aan schendingen van mensenrechten en het oorlogsrecht.

De milities waren een belangrijke schakel in een wijdverspreide en systematische aanval op de burgerbevolking. Ze werden bijvoorbeeld ingezet om demonstraties van burgers neer te slaan, en om burgers op te pakken. Volgens het Openbaar Ministerie kan Liwa al-Quds worden aangemerkt als criminele organisatie die tot doel heeft het plegen van internationale misdrijven. Eerder werd Islamitische Staat al aangemerkt als een dergelijke criminele organisatie.

De verdachte wordt vrijdag 27 mei in Den Haag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee