Aankoop aandelen Air France-KLM kost kabinet circa 220 miljoen

 © ANP / Novum RegioFoto

Amsterdam -

Air France KLM gaat met de uitgifte van aandelen nog eens zo’n 2,3 miljard euro ophalen. De Nederlandse Staat doet in deze ronde ook mee om haar belang niet te laten verwateren, dat kost ruim 200 miljoen euro. Maar geld voor kapitaalsteun, waar al meer dan een jaar over onderhandeld wordt, is niet meer nodig.

onze verslaggevers

Nederland gaat nieuwe aandelen Air France-KLM kopen. „Op basis van de huidige verwachting bedragen de kosten voor deelname circa 220 miljoen euro”, schrijven minister Sigrid Kaag (Financiën) en Mark Harbers (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Met de aankoop blijft het aandeel van de Nederlandse staat in de luchtvaartmaatschappij op 9,3 procent. Als het kabinet niet zou meedoen, zou het belang volgens de ministers naar verwachting verwateren naar ongeveer 2 procent. Aangezien toenmalig minister Hoekstra (Financiën) de aandelen juist kocht om serieus mee te kunnen praten in het Frans-Nederlandse luchtvaartbedrijf, zou een verwatering tot zo’n klein belang de investering van destijds nagenoeg zinloos maken. Door de aankoop neemt de overheidsschuld toe.

Nederland blijft zo één van de grootste aandeelhouders in het bedrijf. „Door deze positie kan de Nederlandse staat beter zicht houden op de koers van Air France-KLM ten aanzien van de voor de Nederlandse staat belangrijke onderwerpen.” Het gaat dan om bijvoorbeeld verduurzaming, maar ook over een „gelijkwaardige” ontwikkeling van Schiphol en de Parijse luchthaven Charles de Gaulle, de thuisbasis van Air France.

Het parlement moet nog wel instemmen met het besluit. Beide Kamers moeten wel op „zeer korte termijn” al een beslissing nemen over de aandelenkoop. Als dat niet lukt, kan het kabinet niet deelnemen aan de aandelenemissie, aldus de bewindslieden. Aandeelhouders hebben tot 9 juni de tijd om aan te geven of zij aandelen willen bijkopen.

De coalitiepartijen hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer maar lijken te kunnen rekenen op steun van in ieder geval JA21 (fractie-Nanninga). Die partij laat weten de aandelenaankoop „een goede eerste stap” te vinden om de positie van Schiphol als internationaal luchtvaartknooppunt te verdedigen. „Het is voor JA21 belangrijk dat de autonomie van KLM niet verloren gaat door een grotere Franse aandelenpositie in Air France-KLM.”

De Franse staat, de grootste aandeelhouder van Air France-KLM met een belang van 28,6 procent, doet ook mee aan de aandelenemissie en zal daarmee zijn belang op niveau houden.

Air France KLM werd keihard geraakt door de coronapandemie, die internationale vliegreizen een tijdlang vrijwel onmogelijk maakte. De onderneming kreeg miljarden aan staatssteun om te kunnen blijven vliegen. Ook na het opheffen van de strengste beperkingen voor reizigers verkocht de luchtvaartcombinatie minder tickets. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie sloot 2021 af met een miljardenverlies. Tijdens het tweede coronajaar kwam er gedurende het jaar wel wat herstel, toen coronamaatregelen versoepeld werden en er meer gevlogen kon worden, maar onder de streep bleef een verlies van bijna 3,3 miljard euro staan.