Nederland te klein voor reuzentruck: ’Wij geven moed nog niet op’

De 32 meter lange Super Eco Combi zou moeten zorgen voor minder vrachtverkeer op de weg. © FOTO ANP/HH

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een streep gezet door een proef met de Tegelse reuzentruck Super Eco Combi (SEC) van 32 meter lang. De reuzentruck is bedoeld om minder vrachtverkeer op de weg te laten rijden, wat minder uitstoot van CO2 geeft.

Gijsbert Termaat

Het ministerie heeft de voorbereidingen van een test afgeblazen, omdat men vindt dat de verkeersveiligheid in het geding is en het wegennet in ons land niet geschikt is voor deze superlange vrachtwagens.

„We zagen onvoldoende aanknopingspunten voor toelating van de Eco Combi tot de weg”, aldus een woordvoerder.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) spreekt van een gemiste kans. „Natuurlijk zijn we teleurgesteld dat de Nederlandse overheid er vooralsnog niet voor kiest met de SEC op de weg te gaan testen”, zegt TLN-woordvoerder Vincent Triest. „Zeker ook omdat in andere Europese landen deze innovatie een groot succes is en de supercombinatie in steeds meer landen rondrijdt. Finland heeft de SEC inmiddels al in de voertuigwetgeving opgenomen. Zweden gaat dat binnenkort ook doen en Spanje heeft nu al meer dan 150 SEC-combinaties rondrijden.”

Voordelen

„Door één SEC te laten rijden vervang je twee andere vrachtwagens”, meent de zegsman, die zegt dat dat veel CO2 scheelt. „Bijkomende voordelen zijn dat je daardoor per saldo minder ruimte in beslag neemt op de weg en dat de SEC een bijdrage kan leveren aan het enorme chauffeurstekort in onze sector.”

De Super Eco Combi van de Tegelse transportonderneming Ewals Cargo Care is een extra lange vrachtwagencombinatie, bestaande uit een trekker met twee 13,60 meter lange trailers die via een dolly verbonden zijn. Eén SEC (maximale lengte 32-34 meter, maximum gewicht 72 ton) kan daarmee dezelfde hoeveelheid lading vervoeren als twee reguliere 16,5 meter- combinaties. Op dit moment is het toegestaan om met Lange Zware Vrachtwagens te rijden op de vaderlandse wegen met een maximale lengte van 25,5 meter.

„Wij hebben de moed nog niet opgegeven”, stelt de woordvoerder van TLN. „Wij willen graag op korte termijn met het ministerie van I&W om de tafel om te kijken of we gezamenlijk een gefaseerde aanpak af kunnen spreken, om zo toch stappen te maken.”

Configuraties

In deze fase van het Super Eco Combi-project was het de taak van de RDW om de voertuigveiligheid te beoordelen. „Het doel was om te kijken naar het gebruik van de Super Eco Combi en de verschillende configuraties op de weg. Helaas hebben wij dat technische aspect niet kunnen testen, omdat het traject nu voortijdig is stopgezet”, aldus een RDW-woordvoerder.