Minister na kritiek gemeenten: ‘Bezig met schade Limburg, maar niet alles wordt vergoed’

Luchtfoto van buurtschap Brommelen in Geulle, afgelopen zomer.

Luchtfoto van buurtschap Brommelen in Geulle, afgelopen zomer. © ANP

Er wordt gewerkt aan een eerlijkere vergoeding van de schade die is ontstaan door de wateroverlast in Limburg.

RedactieBron: ANP

Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid in reactie op klachten over de schadeafhandeling die drie Zuid-Limburgse gemeenten uitten tegenover EenVandaag. Toch zal volgens minister Dilan Yeşilgöz niet alle schade vergoed worden.

Kritiek burgemeesters

De burgemeesters van Valkenburg aan de Geul, Meersen en Gulpen-Wittem zijn volgens EenVandaag niet te spreken over de schadeafhandeling. Niet alle schade bleek door verzekeraars gedekt te worden. De overheid heeft dan wel regelingen om bij te springen, maar die komen volgens de burgemeesters te traag op gang en keren bovendien vaak niet uit. Ze verwijzen naar uitspraken van Yeşilgöz’ voorganger Ferd Grapperhaus dat de overheid ruimhartig zou zijn in de tegemoetkoming.

„Ik begrijp dat er bij particulieren onvrede is over de vergoeding van de schade”, aldus Yeşilgöz. Ze verwijst naar de verschillende regelingen die al zijn opgetuigd. Op basis van de Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen (Wts) kunnen mensen schade vergoed krijgen die ze niet hadden kunnen verzekeren. Voor een deel van de schade die wel verzekerd had kunnen worden, is een coulanceregeling in het leven geroepen.

Niet alle kosten gedekt

De minister erkent dat met de regelingen niet alle kosten gedekt worden. „Het is een tegemoetkoming. Ook komen niet alle kostenposten voor vergoeding in aanmerking.” Ze zegt „voor de zomer” weer een brief aan de Kamer te sturen over de schadeafhandeling. Daarnaast werkt het ministerie van Economische Zaken met de provincie Limburg aan een maatwerkregeling voor getroffen ondernemers.

Lees ook: Onduidelijk beeld van waterstanden bij crisis vorig jaar: ‘Inschatten risico’s hoogwater was lastig’

De schadevergoedingen volgens de Wts worden afgehandeld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Die erkende dinsdag dat daarbij fouten zijn gemaakt. „Ongelukkigerwijs zijn gelijke gevallen niet altijd gelijk behandeld bij de afhandeling van aanvragen”, aldus de dienst in een verklaring. De RVO heeft toegezegd dat recht te zetten.

Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat verzekeraars tot februari zo’n 90 procent van de particuliere schades en circa 70 procent van de zakelijke schades volledig hebben afgehandeld. Door de gevolgen van het coronavirus, schaarste in de bouwbranche en de complexiteit van de schades duurt het proces langer, zegt een woordvoerster.„Inmiddels is de meerderheid van de particuliere en zakelijke gebouwen en inboedel verzekerd voor lokale overstroming, waarbij het niet uitmaakt waar de neerslag precies is gevallen”, meldt het Verbond van Verzekeraars ook.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee