Expositie rond honderdste geboortedag kunstenaar Gène Eggen in Museum Valkenburg

Gène Eggen omstreeks 1994. 

Gène Eggen omstreeks 1994. © Wil Nilwik

Valkenburg -

Museum Valkenburg besteedt met een overzichtstentoonstelling aandacht aan het honderdste geboortejaar van de in Ulestraten geboren en in Maastricht overleden kunstenaar Gène Eggen (1921-2000).

Redactie

De expo luistert naar de naam Uit hetzelfde hout. „Voor velen is hij primair een beeldhouwer, maar hij was op de eerste plaats opgeleid als schilder, graficus en monumentaal vormgever”, schrijft het museum.

„Hij startte in 1943 zijn opleiding aan de Rijksacademie te Amsterdam. Karel Appel, Corneille en Defesche waren jaargenoten van hem. Na zijn studie keerde hij terug naar Ulestraten om er tot zijn dood te wonen en te werken. Zo schiep hij een enorm oeuvre, waarbij niet zelden allerlei technieken gecombineerd werden.”

Lees ook: Vrouwelijke kunstenaars hielden hun schort aan: vlug terug naar de keuken en de kinderkamer

Uit hetzelfde hout

Zijn bestaan als kunstenaar had grote invloed op zijn kinderen Frans, Titia, Anneke en Coen, die eveneens een artistieke weg insloegen. Van enkelen van hen zijn tijdens de expositie eveneens creaties te zien. Vandaar de titel Uit hetzelfde hout.

Bij gelegenheid van deze expositie zal zoon Coen een groot aantal werken van zijn vader ‘doorgeven’. „Mensen mogen werk meenemen, maar worden wel geacht een donatie over te maken op een rekening, waarvan de gehele opbrengst gaat naar projecten die zich focussen op hulp aan verkrachte vrouwen.”

De tentoonstelling kan van 10 juli tot en met 16 oktober worden bezocht. Adres: Grotestraat Centrum 31 in Valkenburg aan de Geul. Klik hier voor openingstijden en meer info.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee