Corona-effect was goed voor ons, zeggen kwekers en verkopers van bloemen en planten op Telefleur in Heerlen

Bloemen en plantenmarkt Telefleur op de Bongerd in Heerlen. © Luc Lodder

HEERLEN -

Telefleur, de jaarlijkse bloemen- en plantenmarkt op de Bongerd in Heerlen, is wel eens groter geweest. Toch doen kwekers en verkopers goede zaken op Hemelvaartsdag. „Heerlen zit in de lift.”

Siebrand Vos

Paul van Lent (61) is een grote jongen in de wereld van bloemen- en plantenhandel. Hij is kweker, marktkoopman én uitbater van een tuincentrum. Hem kun je niks wijsmaken. Als hij zijn blik laat glijden langs de Telefleur, ziet hij dat de markt na corona opkrabbelt. „Vroeger – ik kom hier al minstens 25 jaar – was het véél groter. Maar relatief gezien gaat het wel weer. Een probleem is dat de mensen niet meer met planten willen sjouwen.”

Na corona zijn de mensen als koeien die de wei weer in mogen, ziet Van Lent. „Ze willen op vakantie, een terrasje pikken en nog heel veel meer. Maar ze kunnen hun geld maar één keer uitgeven en dan staan planten niet bovenaan het lijstje. Tijdens corona was dat wel anders: de markt voor bloemen en planten kende echt een opleving.”

Poetin

Als hij eenmaal op gang komt, is Van Lent niet te stuiten. De mensen worden uitgemolken, betoogt de ondernemer uit Milsbeek: „Wij kopen hier bij de Action en andere winkelconcerns producten uit China, Taiwan, Vietnam, India en Bangladesh, die we betalen in dollars. Daarmee kopen die landen straks Poetins olie voor lage prijzen. Wij blijven met de gebakken peren zitten en zien verdere koopkrachtdaling door hoge energieprijzen. Sancties helpen niet.”

Tot zover de geopolitiek. Vandaag gaan de zaken goed. Van Lent staat hier met twee zoons, een kennis en zijn schoondochter. „Zij werkt bij een krant en heeft vandaag gelukkig vrij. Ik kan al een paar jaar niemand meer vinden die met mij om vier uur ’s morgens wil beginnen en pas om zeven uur ’s avonds thuis is. De generatie na die van ons is vergeten het werken te leren.”

Paul van Lent tussen de planten. © Luc Lodder

Aloë vera

Alles goed en wel, maar wat zijn de ontwikkelingen in de plantenhandel? De kamerplant aloë vera loopt heel hard en is vandaag al vroeg uitverkocht. Ook buitenplanten als meisjesogen, salvia en riddersporen zijn populair, ziet Van Lent: „De populaire buxus is gesneuveld door een mot. Daar neemt men nu een andere variant voor: Italiaanse ligusterbollen en ilexbollen.”

Lavendel is nooit weggeweest, maar loopt iets minder, merkt Van Lent. „Het kan zijn dat mensen niet in Frankrijk op vakantie zijn geweest en dus niet de lavendelvelden hebben gezien.”

De Telefleur wordt georganiseerd door ondernemersvereniging Hart voor Heerlen. Stonden de planten ooit opgesteld tot aan de Smulbar, vandaag heeft de organisatie een groot deel van de Bongerd bestemd voor springkussens en speeltoestellen.

Lees ook: Nieuwe ondernemersclub Hart van Heerlen wil stem van winkeliers in het centrum harder laten klinken

Winkelweerman

Het is gezellig druk in de Heerlense binnenstad. Wim Frijns werpt zich spontaan op als ‘winkelweerman’. Als uitbater van de Smulbar 0p de kruising van Saroleastraat, Promenade en Bongerd heeft hij een goed overzicht: „Mensen willen weer voelen en proeven, elkaar ontmoeten, een terrasje pakken. Er zijn veel mooie en bijzondere zaken bijgekomen waar dat kan, ook in de Sarool. Ja, de binnenstad van Heerlen zit weer in de lift.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal