Vitesse wint in eerste duel finale play-offs van AZ

Vitesse heeft donderdagavond goede zaken gedaan in strijd om Europees voetbal. © ANP

Vitesse heeft thuis in de eerste wedstrijd van de finale van de play-offs om Europees voetbal gewonnen van AZ. Na een duel met kansen over en weer eindigde het treffen in Arnhem in 2-1. De tweede en beslissende ontmoeting is zondag in Alkmaar.

Redactie

Na 22 minuten kwam Vitesse op voorsprong. Loïs Openda brak door op rechts, nadat twee spelers van AZ elkaar in de weg liepen en daardoor balverlies leden. De Belg bediende vervolgens spits Thomas Buitink op maat.

AZ was ook herhaaldelijk gevaarlijk in het eerste deel. Zo stiftte Vangelis Pavlidis de bal over doelman Jeroen Houwen, maar raakte de lat. Jesper Karlsson knalde enige tijd later hard op de paal.

Langszij

Kort na de hervatting kwam AZ langszij. Jordy Clasie schoot uit de tweede lijn raak na een afgeslagen hoekschop. Daarvoor hadden de bezoekers via Karlsson, Milos Kerkez en Tijjani Reijnders al aardige mogelijkheden op de gelijkmaker gehad.

Openda besliste vervolgens de wedstrijd. Van net buiten het strafschopgebied verraste hij doelman Peter Vindahl Jensen met een schot in de korte hoek.

Fredrik Midtsjø viel al na iets meer dan een kwartier uit bij de Alkmaarders, die aanvoerder Owen Wijndal nog steeds missen.