FNV’ers eisen tweeduizend nieuwe banen voor rijksambtenaren in Limburg

Print
FNV’ers eisen tweeduizend nieuwe banen voor rijksambtenaren in Limburg

CBS-ambtenaren kijken in 2009 toe bij de opening door koningin Beatrix van de nieuwbouw van hun kantoor in Heerlen.   Afbeelding: archief Marcel van Hoorn

Heerlen -

De rijksbanen zijn zeer oneerlijk verdeeld over het land, stelt oud-voorzitter van FNV Limburg Wiel Friedrichs. „Het kabinet moet minimaal tweeduizend hoogwaardige banen voor rijksambtenaren realiseren in Limburg, vooral in Parkstad.”

Wiel Friedrichs is allang met pensioen als voorzitter van FNV Limburg, maar nog altijd zeer betrokken. Samen met Peter Heuperman, oud-secretaris van FNV Parkstad Limburg, heeft hij een brief op poten naar de minister van Binnenlandse Zaken gestuurd. Het duo vindt dat de banen voor rijksambtenaren „zeer onrechtvaardig” zijn verdeeld over het land. „Kennelijk worden er andere criteria gehanteerd voor de Randstadprovincies dan voor Groningen en Limburg, terwijl dat gekende krimpregio’s zijn, met nog steeds substantiële sociaal-economische achterstand.”

De vakbondsmannen constateren dat de 44.000 rijksbanen in bijvoorbeeld de provincie Utrecht in schril contrast staan met de „slechts” 11.849 rijksbanen in Limburg. „De actuele verdeling van de door het Rijk gefinancierde werkgelegenheid is voor ons volstrekt onacceptabel.”

Tweeduizend

Ze eisen dat de minister nog deze regeerperiode ‘deze onrechtvaardigheid’ opheft door om te beginnen minimaal tweeduizend hoogwaardige rijksbanen op HBO- en WO-niveau te realiseren in de provincie Limburg, in het bijzonder in Parkstad Limburg. Bij nieuwe overheidstaken moet nadrukkelijk aan Limburg worden gedacht, bijvoorbeeld bij het op te richten politieteam op het gebied van persoonsbeveiliging. Ook zien de FNV’ers kansen om de werkgelegenheid voor defensiepersoneel in Limburg weer op peil te brengen. Het kabinet gaat immers fors meer investeren in Defensie om aan de NAVO-eisen te voldoen, dus dat moet tot meer werkgelegenheid leiden, is de veronderstelling.

Niet ondertekend

De brief is niet ondertekend door de regiocoördinator van de FNV Zuidoost Nederland, Ron van Baden. Hij wist wel dat Friedrichs en Heuperman met de kwestie van de verdeling van rijksbanen bezig zijn, maar de FNV Zuidoost Nederland was niet van plan daarover een brief te versturen. „Het onderwerp is belangrijk zat, maar we doen tegenwoordig op een andere manier aan belangenbehartiging.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee