Amerikanen gaan ‘superwapen’ leveren aan Oekraïners

Print
Amerikanen gaan ‘superwapen’ leveren aan Oekraïners

Foto ter illustratie, niet het ‘superwapen’.  Afbeelding: FOTO ANP/HH

De Amerikaanse overheid is van plan om een geavanceerd raketsysteem te leveren aan Oekraïne. Het zogenaamde Multiple Launch Rocket System kan tot twaalf raketten tegelijkertijd afvoeren, en dat maakt het een superwapen in de oorlog met Rusland.

Het MLRS-systeem is een verwoestend wapen. De raketlanceerder kan tot 12 raketten tegelijkertijd afvoeren over een lange afstand. Het kan tot 300 kilometer ver reiken. Kortom: het is een wapen dat hoog op het verlanglijstje staat van de Oekraïense legertop. Amerika zou nu bereid zijn om het te leveren, tot groot ongenoegen van het Kremlin.

Het Witte Huis zou van plan zijn om het langeafstandsraketsysteem op te nemen in een ruimer pakket van militaire en veiligheidsbijstand aan Oekraïne in de strijd tegen Rusland. Het nieuws komt van verschillende betrokken functionarissen en is opgepikt door Amerikaanse media.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov liet donderdag al verstaan dat de levering van het MLRS-systeem een „grote stap richting escalatie” zou betekenen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee