Reporters PowNed berichten met radio-bus vijf dagen over het reilen en zeilen van Heerlen-Noord

Presentator Waldy van Geenen en verslaggever Rens Turk doen vijf dagen verslag vanuit Heerlen-Noord.  © Hans Tak

HEERLEN -

De gele bus van het radioprogramma 5 Dagen staat vanaf maandag in Heerlen-Noord. Waldy van Geenen en Rens Turk kijken vooral rond in Vrieheide en Heerlerheide.

onze verslaggever

Het programma is elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur te beluisteren op Radio 1. De radiomakers komen niet zonder reden, meldt NTR/PowNed: ‘In Heerlen-Noord leven mensen gemiddeld 6 jaar korter. Inwoners declareren gemiddeld 658 euro meer aan zorgkosten dan de gemiddelde Nederlander.’

De makers van 5 Dagen spreken onder anderen met een alleenstaande moeder, pastoor Johannes Janssen, een oud-mijnwerker, zijn dochter en kleinzoon. Maar ook met rappers en kunstenaars die proberen kleur te geven aan hun stad.

Lees ook: Minister Hugo de Jonge fietst door Heerlen op zoek naar de verschillen voor en achter het spoor

Aanpak

En passant wordt de luisteraars duidelijk gemaakt hoe de situatie in Heerlen-Noord is gegroeid na de mijnsluitingen. Uit een rapport van het CBS blijkt dat veel mensen zich hier in de steek gelaten voelen, hoorden de makers.

In een poging de wijken nieuw elan te geven wordt het ‘Rijksprogramma Stedelijke Vernieuwing Heerlen-Noord’ ingezet. Onder leiding van Ron Meyer wordt een integrale aanpak van de problemen op het gebied van wonen, werken, leren, veiligheid en gezondheid nagestreefd. ‘Ieder gezin moet een duurzame woning krijgen, een betaalbare woning, meer bewegen, gezonder eten en naar de tandarts kunnen als dat moet. ‘

Lees ook: Heerlen-Noord op de schop: tijd om definitief de kater van de mijnsluiting weg te slikken

Live

5 Dagen wordt live vanuit Heerlen-Noord uitgezonden op maandag 30 mei, dinsdag 31 mei, woensdag 1 juni, donderdag 2 juni en vrijdag 3 juni.