Clemenspark tussen Brunssum en Merkelbeek in bruikleen gegeven aan vrijwilligers die het ook gaan onderhouden

Peter Kleuters van Stichting Clemenspark, wethouder Jo Mertens van Brunssum en Jan Deckers tekenden de bruikleenovereenkomst in het bijzijn van wethouder Jos Timmermans van Beekdaelen (rechts). © Emile Verhijden/Gemeente Brunsssum/st. Clemenspark

Brunssum -

Het nieuw aangelegde Clemenspark mag worden gebruikt door een stichting van vrijwilligers die het ook gaat onderhouden.

onze verslaggever

In de afgelopen maanden is de grond rond het Clemenskerkje in Oud-Merkelbeek, op de grens met Brunssum, omgetoverd tot het Clemenspark. Er is een nutstuin, een boomgaard, een padden- en kikkerpoel, een parkeerplaats en een kunstwerk.

De populaire Beekdaelenroute voor fietsers loopt door het park, evenals wandelpaden. Daarbij is het park is grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Naast bankjes staan er grote picknicktafels. Vrijwilligers en buurtbewoners zetten zich volop in.

Lees ook: Glorie van het Clemensdomein wordt eindelijk weer zichtbaar

Toegankelijk

Peter Kleuters en Jan Deckers van stichting Clemenspark hebben een bruikleenovereenkomst met de gemeente Brunssum getekend voor het gebruik en het onderhoud. Doel is een langdurige samenwerking. De taken worden verdeeld tussen gemeente Brunssum, de stichting en een derde partij, waar nog afspraken mee moeten worden gemaakt. Het Clemenspark blijft openbare ruimte en is dus overdag voor iedereen toegankelijk.

Het project werd mogelijk gemaakt door bijdragen van Brunssum, Beekdaelen, stichting Clemenspark, provincie Limburg, een Europese subsidie via LEADER Zuid-Limburg en een bijdrage van IBA Parkstad.

Historie

De rijke historie van het gebied is op meerdere manieren aanschouwelijk gemaakt. In het park zien we de contouren van de oude kloosterkerk, het klooster en de voormalige kloostertuin. Het kunstwerk heeft de vorm van een ijzeren hekwerk waarin de contouren van het voormalige klooster en de afgebroken kerk zijn verwerkt.

Lees ook: Vondst van eeuwenoude waterput in Merkelbeek kleurt historie Clemensdomein verder in

In de openbare ruimte zijn de bestrating en verlichting aangepast. Verder heeft de historische waterpomp weer een plek gekregen: als watertappunt van WML. De locatie van de gevonden oude waterput is zichtbaar gemaakt met een ‘putdeksel’.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal