Tentoonstelling 300 jaar Hompesche molen in Stevensweert

 © UitTipsLimburg

Stevensweert
Silke van Deelen

In Museum Stevensweert / Ohé en Laak aan het Jan van Steffeswertplein 1 in Stevensweert loopt van donderdag 2 juni tot zondag 30 oktober een tentoonstelling over 300 jaar Hompsche molen.

In 1722 liet graaf Reinier Vincent von Hompesch de Hompesche molen bouwen op de grens van Stevensweert en Ohé en Laak. In de 20e eeuw werd de molen langdurig gebruikt door de molenaarsfamilie Sangers. De in de regio bekende kruisheer Willem Sangers werd geboren in het bijbehorende molenaarshuis. Vanwege de ontgrindingen in het Stevolplan werd de molen door de familie Sangers verkocht aan de grindmaatschappijen. De huidige eigenaar van de molen is de Stichting Natuurmonumenten.

In deze tentoonstelling, in het kader van 300 jaar Hompesche molen, is de recente aanschaf van de maquette van molen en woonhuis voor het eerst in het museum te bezichtigen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal