Eerste Limburgse Tesla-dealer komt in Roermond naast Designer Outlet

DCO Van Iersel wordt in de weekends ingezet als parkeerterrein voor de Designer Outlet in Roermond. © John Peters

ROERMOND -

Roermond heeft de primeur van de eerste Tesla-dealer in Limburg. Ondernemer Frank van Iersel verhuurt zijn pand naast de Designer Outlet in Roermond aan de wereldwijde marktleider in elektrische auto’s.

Hans Straus

Maandenlang onderhandelde Van Iersel met vertegenwoordigers in Nederland van het succesbedrijf van Elon Musk, maar nu mag het nieuws naar buiten. Per 1 juni sluit zijn Dealer Car Outlet. In augustus start Tesla met de verbouwing van het pand aan de Mijnheerkensweg 1. Eind van het jaar hoopt het bedrijf de nieuwe vestiging te openen. De huurovereenkomst loopt in eerste instantie vijf jaar met een optie voor nog eens vijf jaar.

Contact

Van Iersel legde zelf nota bene het eerste contact met Tesla Nederland. „Dat was twee jaar geleden ten tijde van de eerste lockdown in de coronacrisis. Alles lag stil, ook mijn bedrijf DCO. Ik wilde me verbinden aan een grote, internationale speler en heb een brief geschreven aan Kim Liebregts, de directeur van Tesla Nederland. Ik wist dat Tesla al eens een zogenaamde experience had gehouden in de Outlet om hun auto’s aan de man te brengen, dus de interesse was er.”

Logisch natuurlijk, want de Designer Outlet is met 8 miljoen bezoekers per jaar een van de grootste publiekstrekkers in Nederland. Vandaar dat Tesla in het pand van Van Iersel, pal naast de Outlet een grote dealer begint waar de auto’s niet alleen worden verkocht, maar waar ook de zogenaamde after sales wordt gedaan en een zogenaamd delivery center wordt ingericht.

„Ik ben diverse keren in Amsterdam geweest voor de onderhandelingen. Daar werken 650 mensen. De laatste drie weken is de zaak in een stroomversnelling terechtgekomen. Je moet je voorstellen: iedere verandering in het huurcontract moest niet alleen langs hun eigen advocaten, maar ook nog eens langs een extern advocatenkantoor in Amsterdam. Ik mocht tijdens de onderhandelingen met Rens Stoutjesdijk, Tesla Real Estate Manager Benelux, niet naar buiten treden over die gesprekken.”

Van Iersel heeft zijn eigen bedrijf DCO van de hand gedaan aan Multi Auto Someren.

Vestigingen

Tesla heeft in Nederland nu nog negen vestigingen. Die liggen in onder andere Amsterdam, Den Haag en Arnhem. De meest zuidelijke vestigingen zijn nu in Eindhoven en Tilburg. Tesla is met 24 procent marktaandeel wereldwijd de grootste aanbieder van elektrische auto’s. Volkswagen Group is met 22 procent een goede tweede. De Tesla Model 3 was in maart nog de meest verkopende, elektrische auto van Europa.

Musk

Tesla is mede opgericht door miljardair Elon Musk, de Amerikaanse zakenman die in maart van dit jaar bekend maakte socialmediaplatform Twitter te willen overnemen.