Sif stapt in project voor onderzoek naar productie groene waterstof op zee

De productielocatie van Sif op de Tweede Maasvlakte met de Haliade-X-windturbine. © Danny Cornelissen

Roermond -

De Roermondse maker van funderingspalen voor offshore windmolens Sif, energiebedrijf GE Renewable Energy en adviesbureau Pondera gaan samen onderzoek doen naar de productie van groene waterstof op zee.

Stefan Dölcken

Het consortium wil bekijken of waterstof die wordt gemaakt met windenergie veilig, relatief goedkoop en op grote schaal op zee geproduceerd kan worden. Als de haalbaarheidsstudie positief uitpakt, moet dat uiteindelijk resulteren in een proeffabriek. Het is de bedoeling dat die wordt gebouwd bij de productielocatie van Sif op de Rotterdamse Tweede Maasvlakte. De benodigde stroom wordt dan geleverd door de enorme Haliade-X-windturbine die op het terrein staat.

Als de proeffabriek er komt, moet er vanaf volgend jaar groene waterstof worden gemaakt. Sif mikt in eerste instantie op een jaarproductie van 750 ton. De volgende stap is het verkleinen van de op vaste wal geteste installatie, zodat die uiteindelijk offshore kan worden gebruikt in windmolenparken.

Groene waterstof wordt genoemd als alternatief voor het gebruik van olie en aardgas, met name in de industrie. Voor de productie is veel elektriciteit nodig, wat als belemmering wordt gezien omdat het de toch al overbelaste Europese stroomnetwerken verder onder druk zet. Door waterstof direct aan de energiebron te produceren en vervolgens via buisleidingen naar de vaste wal te vervoeren, wordt die drempel weggenomen. Ook is productie op die manier goedkoper.

Lees ook: Sif ziet grotere vraag naar windenergie door oorlog Oekraïne

Onlangs kondigde het Zweedse energieconcern Vattenfall aan dat het voor de kust van Schotland de naar eigen zeggen eerste windturbine bouwt die waterstof kan produceren. De waterstof wordt via een pijpleiding naar land vervoerd. Vattenfall denkt in 2025 de eerste op zee opgewekte groene waterstof te kunnen leveren.

Vanaf 2030 wil het Deense Copenhagen Infrastructure Partners jaarlijks 1 miljoen ton groene waterstof produceren op de Doggersbank in de Noordzee, eveneens met windenergie. Dat is volgens het investeringsfonds 7 procent van de totale Europese waterstofbehoefte in 2030. Via buisleidingen moet de waterstof worden getransporteerd naar Nederland, Duitsland en België. Energieconcerns Eneco, Shell, RWE, Equinor en de Nederlandse Gasunie zijn samen bezig met soortgelijke initiatieven.

Haven

De haven van Rotterdam geldt als een belangrijke draaischijf voor het transport van waterstof binnen Europa. Die rol wordt nog belangrijker naarmate er meer waterstof van zee wordt aangevoerd. De benodigde infrastructuur, zoals opslag en buisleidingen, wordt in Rotterdam de komende jaren fors uitgebreid. Dat gebeurt ook in de havens van Vlissingen, Terneuzen en het Belgische Gent.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal