Van Gaal: Wijnaldum heeft gewoon niet geleverd

Louis van Gaal. 

Louis van Gaal. © ANP

Louis van Gaal heeft Georginio Wijnaldum maar om één reden niet opgeroepen voor de komende vier interlands van het Nederlands elftal in de Nations League. „Hij heeft niet geleverd”, zei de bondscoach tijdens zijn eerste persconferentie in aanloop naar de duels met België, Wales, Polen en opnieuw Wales.

ANP

Wijnaldum is de reserveaanvoerder van Oranje en maakte 26 doelpunten in 86 interlands. Maar de middenvelder kreeg het afgelopen seizoen weinig speeltijd bij Paris Saint-Germain. „Ik heb dat ook gelezen in de media. Maar dat heeft er allemaal niets mee te maken”, zei Van Gaal. „Het gaat om vorm. We hebben zes kwalificatieduels gespeeld en hij speelde er vijf. Ik heb hem drie keer gewisseld. Dat zegt genoeg.”

„Ik vind dat je fit moet zijn bij het Nederlands elftal”, zei Van Gaal. „Ik moet de beste spelers uitnodigen, anders val ik door de mand bij al die andere spelers. Het Nederlands elftal is geen revalidatiecentrum. Georginio heeft door al die problemen bij PSG niet de vorm gehaald die hij kan halen. Als dat wel lukt, komt hij er weer bij. Ik ben een liefhebber. Ik heb via facetime contact met hem gehad. Ik wilde zijn reactie zien. Ik vind het logisch dat hij boos of teleurgesteld is. Dat zou ieder mens zijn.”

Principes

„Ik heb Georginio tegen al mijn principes in meegenomen naar het WK van 2014 terwijl hij geblesseerd was”, vervolgde Van Gaal. „Wie moest er wijken? Van der Vaart, die ging niet mee. Ik zie wel wat in Georginio. Hij heeft nu nog meer ervaring dan toen. Hij zit kennelijk in een situatie waar hij niet mee kan omgaan.”

Van Gaal verkiest Guus Til voorlopig boven Wijnaldum. „Ik heb een team gemaakt en spelers zoals Til zijn daar heel belangrijk in”, zei de bondscoach. „Til heeft altijd geleverd, op de training en in wedstrijden. Het gaat er niet alleen om dat je fantastisch vrolijk en leuk bent als je speelt, maar ook als je niet speelt. Wijnaldum heeft niet geleverd. En niemand krijgt een 10-rittenkaart voor Oranje. Louis van Gaal heeft hem niet voor niets steeds gewisseld. Ik wissel niemand die goed speelt. Alleen als hij er om vraagt, misschien.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee