Column: Het zal gokbedrijven een worst wezen of het geld afkomstig is van mensen die dat eigenlijk niet kunnen missen

Ivo Kok. 

Ivo Kok. © De Limburger

Ivo Kok

Legalisering is het toverwoord in de strijd tegen illegaliteit. Appeltje-eitje: maak je iets legaal, dan is het dus niet meer illegaal. Dat bespaart een hoop moeite en vooral een berg geld, omdat je niet langer hoeft te strijden tegen iets wat het daglicht niet kan verdragen. Wat donker was, werd plots licht; eureka!

De reden waarom iets ooit illegaal was, bagatelliseer je vervolgens door heel vaak en vooral heel hard te roepen dat ‘er nu tenminste toezicht kan worden gehouden’, en klaar is Kees. Het leven kan zo simpel zijn.

Uit onderzoek van televisieprogramma Pointer is nu gebleken dat het helemaal misgaat met online gokken. Dat was ooit illegaal. Vooral om witwassen tegen te gaan, maar toch ook om te voorkomen dat mensen zich op hun zolderkamertje de vernieling in zouden gokken met geld dat ze eigenlijk helemaal niet konden missen.

Dat is precies wat er gebeurt sinds de sluizen eind vorig jaar werden opengezet. Er is wel toezicht, maar er wordt niet ingegrepen. Natúúrlijk wordt er niet ingegrepen. (Staats)gokbedrijven zien het geld verlekkerd binnenstromen. En het zal ze werkelijk worst wezen of die duiten afkomstig zijn van iemand op een zolderkamertje die ze eigenlijk helemaal niet kan missen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee