UEFA kondigt onafhankelijk onderzoek aan naar gebeurtenissen Champions League-finale

Keeper Courtois van Real Madrid tijdens de finale. © ANP / AFP

De UEFA heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar de chaos rondom de finale van de Champions League, zaterdag in Parijs. De eindstrijd tussen Real Madrid en Liverpool begon een half uur later als gevolg van veiligheidsproblemen buiten het stadion.

onze redactie

„Het uitgebreide onderzoek zal de besluitvorming, verantwoordelijkheden en gedragingen van alle betrokkenen bij de finale onderzoeken”, meldt de UEFA in een verklaring. Het onderzoek wordt geleid door de Portugees Tiago Brandao Rodrigues, lid van het Portugese parlement en voorzitter van de parlementaire commissie voor milieu en energie.

Vervolgstappen

„Er zal bewijs worden verzameld via alle relevante partijen en de bevindingen van het onafhankelijke rapport zullen na voltooiing openbaar worden gemaakt en na ontvangst van de bevindingen gaat de UEFA vervolgstappen overwegen”, aldus de Europese voetbalbond.

Bij de eindstrijd was naar verluidt sprake van grootschalige fraude met tickets. Daardoor verloren de autoriteiten voorafgaand aan het duel de controle over de veiligheid rond het stadion en moest de wedstrijd met ruim een half uur worden uitgesteld.

Iets meer dan honderd mensen werden gearresteerd rond het duel. 29 van hen werden opgepakt in of nabij het stadion. Ongeveer de helft van die personen had volgens de Franse autoriteiten de Britse nationaliteit. Onder de overige aangehouden personen zouden zich geen Engelsen hebben bevonden.

Fans

De Franse minister van Sport laat een rapport opstellen over de problemen, meldde het ministerie maandag in een verklaring. Amélie Oudéa-Castéra heeft Michael Cadot, de interministeriële afgevaardigde voor grote sportevenementen, gevraagd om het rapport binnen tien dagen te produceren. Oudéa-Castéra beweerde eerder dat de problemen werden veroorzaakt door fans van Liverpool.

Het rapport zal ook gebruikt worden voor toekomstige grote sportevenementen in Frankrijk. Over twee jaar worden in Parijs de Olympische Spelen gehouden. Real Madrid won de wedstrijd in het Stade de France met 1-0.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal