Dé 5 tips om flink te besparen op je zorgverzekering

Print
Dé 5 tips om flink te besparen op je zorgverzekering

Afbeelding: Canva.

Van boodschappen tot huizen, alles lijkt tegenwoordig alleen nog maar duurder te worden. De salarissen doen hier helaas niet altijd aan mee. Kortom, er blijft aan het einde van de maand minder geld over. Besparen op vaste lasten is dan een zeer belangrijk aspect om toch nog in je levensbehoeften én de extra’s te kunnen blijven voorzien.

Toch vergeten veel mensen om jaarlijks te controleren of ze nog wel voordelig uit zijn met hun huidige zorgverzekering. Zonde van het misgelopen geld, zeker in deze dure tijden. Waar je op moet letten wanneer jij in het najaar weer de mogelijkheid hebt om deze verzekering over te sluiten? Wij verzamelden de verrassende én voordelige tips.

1. Vergelijk je rijk
Wellicht ben je verknocht aan de handige app om te declareren van je huidige verzekeraar of is het gewoon laksheid, maar maak er echt een jaarlijkse gewoonte van om toch even ieder jaar te checken of jij nog bij de goedkoopste partij zit waar het gaat om het afsluiten van een zorgverzekering. Dit hoef je niet zelf allemaal uit te pluizen, de markt heeft hier zijn werk gedaan.

Door middel van superhandige online vergelijkingssites kun jij in een paar klikken je zorgverzekering vergelijken. Hier zie je niet alleen wat de goedkoopste is, maar kun je ook je voorkeuren qua pakket opgeven. Een vergelijking, onafhankelijk, op maat. En een besparing op je maandelijkse lasten die behoorlijk kan oplopen.

2. Neem het risico
Tegenwoordig is er door de overheid een wettelijk eigen risico van tussen de 300 en 400 euro vastgesteld. Dit hoef je niet altijd te betalen, voor bijvoorbeeld huisartszorg is dit niet het geval maar voor specialistische zorg dan weer wel. Wat hier precies onder valt, hangt af van jouw keuze voor een pakket.

Heb je bijvoorbeeld aanvullende tandartskosten? Dan valt het niet onder je eigen risico. Heb je dit niet afgesloten? Dan betaal je het eerste gedeelte van de kosten altijd zelf, hoe er daarna met de kosten wordt omgegaan verschilt per verzekering. Kortom, een complexe zaak.

Maar mocht je tot de conclusie komen dat jij niet vaak iets overkomt waarbij het eigen risico aangesproken wordt? Dan kan het lonen in de maandelijkse kosten om het bedrag van het eigen risico op te hogen. Scheelt op jaarbasis al snel honderden euro’s.

Of dit verstandig is? Een tip om de beslissing te nemen is om dit van de hoogte van je spaargeld af te laten hangen. Kun je die hogere eigen bijdrage eenvoudig betalen? Verhoog dan het risico!

3. Kies je pakket
Gezegend met drie gezonde koters en moet je er niet aan denken dat er een vierde komt? Neem dan naast de voorzorgsmaatregelen ook een andere zorgverzekering. Vaak bestaan pakketten uit zeer diverse en specifieke zorg, zoals orthodontie en zorg voor de zwangere.

Wanneer dit voor jou niet het geval is, sluit het dan uit in je zorgpakket. Een online vergelijker zoals eerder genoemd kan je hier ook bij helpen. Zo weet jij zeker dat je niet voor zaken betaalt waar je geen gebruik van maakt. Andersom werkt dit ook; Verwacht je komend jaar extra tandartskosten te maken, verhoog dan dit aspect binnen je zorgverzekering. Kortom, kies je pakket bewust.

4. Doe het samen
Veel bedrijven en overheidsinstanties zijn aangehaakt bij een collectieve zorgverzekering. Vraag dit na bij je werkgever. Naast dat het vaak voordeliger is doordat je een collectieve korting ontvangt, krijg je ook vele extra’s. Hierbij kun je denken aan kortingen bij webshops en gratis trainingen.

Maar ook hier geldt dat een vergelijkingswebsite gebruiken kan lonen. Want het klinkt altijd zeer voordelig, maar een collectieve verzekering hoeft nog niet automatisch te betekenen dat je écht voordeliger uit bent.

5. Betaal alles in één keer
Beetje spaargeld over en baal je van de lage rente? Overweeg dan om je zorgverzekering in het begin van het jaar in één keer te betalen. Verzekeringsmaatschappijen bieden deze mogelijkheid vaak en dit kan al snel een paar procent korting opleveren.

Kortom, het is wellicht niet je favoriete klusje maar verdiep je echt eens in je zorgverzekering. Er zijn namelijk vele mogelijkheden en manieren om te besparen hierop.

Dat de enige mogelijkheid hiervoor het oversluiten is, is niet waar. Ook bij je eigen zorgverzekering zijn er soms verrassende opties mogelijk. En de online zorgverzekering vergelijkers nemen al veel werk uit handen.