Noord-Limburg streeft naar fors minder aantal rokers in 2040

 © ING Image.

Venlo -

Gemeenten en zorgpartners hebben de handen ineen geslagen om opgroeiende kinderen rookvrij te laten opgroeien.

Het is de bedoeling dat in 2040 geen enkele jongere onder de achttien jaar in Noord-Limburg meer rookt. Dat is het streven van zorgorganisaties en gemeenten die zich samen hebben gepakt in de coalitie Rookvrij Limburg-Noord.

De initiatiefnemers vragen vandaag (dinsdag 31 mei – ‘Wereld niet roken dag’) aandacht voor bewustwording door op verschillende plekken in Noord-Limburg de vlag van de Rookvrije Generatie te hijsen.

,,We dwingen niemand om te stoppen met roken. Wat we wel willen, is samen werken aan een klimaat waarin opgroeiende kinderen niet meer in aanraking komen met roken en waarin we met z’n allen het goede voorbeeld geven”, aldus een woordvoerder van de coalitie.

Lees ook: Er is maar één gemeente in Limburg waar meer wordt gerookt

Over de gevaren van roken bestaat geen twijfel. Jaarlijks sterven in Nederland ruim 20.000 mensen aan de gevolgen van (mee)roken. Roken is daarmee de nummer één te voorkomen doodsoorzaak. Maar roken is niet alleen gevaarlijk. Het zorgt ook voor een enorme druk op de toch al krappe zorgbudgetten: 9,4% van de ziektelasten in Nederland zijn toe te wijzen aan roken. Dit staat synoniem aan jaarlijkse zorgkosten van 2,4 miljard euro.

Gemiddeld rookt nog zo’n 21% van de Nederlandse bevolking. In Noord-Limburgse gemeenten ligt het percentage op of net onder het landelijk gemiddelde. Maar als het aan de coalitie ligt, dalen de cijfers de komende jaren dus fors. In 2025 naar 13% en in 2040 naar nog maar 5%. Ambitieuze cijfers die serieuze acties vragen.