Eindhovense chipmachinemaker ASML investeert 200 miljoen dollar in uitbreiding fabriek Amerika

 © ASML

Eindhoven -

Chipmachinefabrikant ASML investeert 200 miljoen dollar (187 miljoen euro) in de uitbreiding van zijn grootste fabriek in de Verenigde Staten.

ANP

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel bekendgemaakt. De fabriek staat in Wilton, in de staat Connecticut. Door de uitbreiding worden de komende twee jaar zo’n duizend extra banen gecreëerd. Er werken nu meer dan 1600 mensen voor ASML in Wilton.

Eind april maakte de Nederlandse chipmachinefabrikant nog bekend in de eerste drie maanden van het jaar een lagere omzet te hebben geboekt dan een jaar eerder. De vraag naar apparatuur om halfgeleiders te maken is door chiptekorten nog altijd erg groot, maar volgens ASML blijft de eigen productiecapaciteit achterlopen. Uitgaven om meer te kunnen produceren namen ook een hap uit de winst.

Lees ook: Als de chipindustrie groeit zoals voorspeld, loopt de CO2-uitstoot uit de hand

ASML maakt de geavanceerdste chipmachines die er voorhanden zijn, zoals de hypermoderne EUV die steeds snellere en efficiëntere halfgeleiders kan maken. Grote klanten als de Taiwanese chipproducent TSMC hebben onlangs investeringen van tientallen miljarden euro’s aangekondigd in nieuwe fabrieken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal