Aangeboden door Gemeente Brunssum

Zo vangt Brunssum vluchtelingen uit Oekraïne op

Kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne kwamen de eerste vluchtelingen in Brunssum terecht. Bij particulieren, in hotels, en in opvang geregeld door de gemeente. De eerste opvang was aan de Heufstraat. Binnenkort, in juni, gaat de tweede opvang open, in het Barbarahoes aan de Zonnestraat.

gemeente Brunssum

Hoe ziet zo‘n opvang eruit?Het Barbarahoes staat momenteel leeg. In het verleden was het gebouw onder meer in gebruik als kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. Het pand biedt 13 kamers voor bewoning. Daarnaast zijn er gezamenlijke keukens, woonkamers en bad- en toiletruimtes.

In het Barbarahoes kunnen ongeveer 40 mensen worden opgevangen. Het betreft gezinnen die voornamelijk bestaan uit vrouwen en kinderen. De gemeente verwacht deze mensen vanaf medio juni 2022 in het Barbarahoes onder te kunnen brengen. In totaal bevinden zich dan ruim 100 Oekraïense vluchtelingen in Brunssum.

BarbarahoesDe gemeente heeft met de eigenaar van het Barbarahoes, de MeanderGroep, afspraken gemaakt over het gebruik van het gebouw tot de MeanderGroep een nieuwe eigenaar heeft gevonden. De verwachting is dat vluchtelingen hier zeker voor de duur van een aantal maanden terecht kunnen.

ReportageDe afgelopen weken waren medewerkers van de gemeente en vrijwilligers druk in de weer om in het Barbarahoes de kamers in te richten voor de nieuwe bewoners. Het stadsjournaal van de gemeente Brunssum was erbij en maakte deze impressie.