Maastricht leefbaar en vitaal houden: 6 tips voor ondernemers

 © AronnijsFotogr.

Vanaf 1 januari 2025 voert Maastricht Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) in. Bestel- en vrachtauto’s die op een fossiele brandstof rijden, zijn hier dan niet zomaar meer welkom. Dat is goed voor het klimaat en onze gezondheid. Tegelijk heeft het ook gevolgen voor jouw bedrijf. Bijvoorbeeld als je ondernemer in de binnenstad bent of als je bedrijven in de binnenstad bevoorraadt of een dienstverlener bent die in het centrum moet zijn. Zet dus op tijd stappen om ook na 2025 goede zaken te kunnen blijven doen! Samen zorgen we ervoor dat Maastricht een stad blijft waar het goed wonen, werken, ondernemen en recreëren is.

Zuid-Limburg Bereikbaar

ZES komt voort uit het Klimaatakkoord van 2019. Daarin heeft het kabinet met bedrijven, organisaties en gemeenten afgesproken te werken aan aantrekkelijke binnensteden met schone lucht, meer groen en ruimte. ZES betekent de invoering van een zero-emissiezone en een efficiënte en duurzame aanpak van goederen- en dienstenvervoer binnen steden. Naast Maastricht zijn er in Nederland nog 26 steden waar een zero-emissiezone gaat gelden. Alle bestel- en vrachtvoertuigen die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, moeten emissieloos zijn om deze zone in te mogen. En vanaf 1 januari 2030 moeten álle voertuigen zero-emissie zijn.

Wat betekent het voor jou?Het mag duidelijk zijn dat ZES gevolgen heeft voor ondernemers die gevestigd zijn in een ZE-zone of die voor het leveren van goederen of het uitvoeren van (onderhouds)werkzaamheden in een toekomstige ZE-zone moeten zijn. Je vraagt je je vast af: hoe bereid ik mijn bedrijf hierop voor en maak ik de overstap naar duurzame en slimme logistiek? Zuid-Limburg Bereikbaar helpt je op weg met zeven tips.

Tip 1: Check wat de emissieklasse van jouw voertuig isDat kan door het invullen van je kenteken via https://ovi.rdw.nl/

Tip 2: Voor mkb’ers is er een overzichtelijk stappenplanIn dit stappenplan van Stichting Natuur & Milieu lees je hoe je de impact berekent voor jouw bedrijf en hoe je een plan maakt voor de overstap naar zero-emissievervoer.

Tip 3: Vraag subsidie aan voor adviesMet de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) kunnen mkb-ondernemers een gespecialiseerde adviseur inhuren voor advies op maat. Dit advies geeft inzicht in de mogelijkheden voor het verder verduurzamen van je wagenpark en/of je onderneming. Daarnaast geeft de SVM subsidie voor de ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies. De subsidieregeling loopt tot en met 30 september 2022.

Tip 4: Laat een EV & Laadinfra Scan uitvoerenMet de EV & Laadinfra Scan ontdek je snel en eenvoudig of de overstap naar elektrische personen- en bestelauto’s ook loont voor jouw organisatie.

Tip 5: Koop een elektrische bestelauto met kortingKoop of financial-lease je een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto voor het vervoer van goederen? Dan kan je een aanvraag doen voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto‘s (SEBA). Bij operationele lease kan je leasemaatschappij subsidie aanvragen om in aanmerking te komen voor de SEBA. Deze regeling geldt alleen voor bedrijfsauto’s (voertuigcategorie N1 of N2 tot een maximum gewicht van 4.250 kg) die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen. Je kan tot maximaal € 5.000 subsidie ontvangen per bedrijfsauto. Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)

Tip 6: Laat je gratis adviseren door expertsEr zijn veel mogelijkheden voor slimme en duurzame logistiek, maar wat past bij jouw organisatie? Laat je gratis en vrijblijvend adviseren door de onafhankelijke adviseurs van Zuid-Limburg Bereikbaar. Hun contactgegevens én alle informatie over ZES Maastricht vind je op www.zesmaastricht.nl