Tekort aan vrachtwagenchauffeurs in Limburg loopt de komende jaren sterk op

Koningin Máxima tijdens een werkbezoek aan het Sectorinstituut Transport en Logistiek in 2021. 

Koningin Máxima tijdens een werkbezoek aan het Sectorinstituut Transport en Logistiek in 2021. © ANP

Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs in Limburg loopt sterk op. Als de economie goed blijft draaien, staan over drie jaar 1250 vacatures open. Als de klad erin komt, blijven 750 banen onvervuld.

Peter Heesen

Die voorspelling doet het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL), een samenwerkingsverband van werkgevers- en werknemersorganisaties. Met het project ‘ikwordvrachtwagenchauffeur.nl’ hoopt het STL veel mensen te bewegen achter het stuur van een truck te kruipen.

Het instituut benadrukt dat de baan vrijheid, zelfstandigheid, afwisseling én baanzekerheid biedt. Om de drempel te verlagen om in deze sector aan de slag te gaan, wordt 85 procent van de kosten voor de opleiding tot chauffeur in het beroepsgoederenvervoer vergoed. Inbegrepen zijn de lessen voor het behalen van het C(E)-rijbewijs. Als de opleiding met goed gevolg wordt afgerond, wacht een baangarantie.

Tom Coronel

Tijdens voorlichtingsdagen in de regio, waaraan autocoureur Tom Coronel en de vloggende trucker Martijn Kuipers deelnemen, maken mensen kennis met het werk. Ze kunnen meerijden op een vrachtauto en praten met een chauffeur die voorheen ander werk deed. Werkgevers presenteren hun vacatures.

Volgens het sectorinstituut stonden in april 461 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs in Limburg open. Twee jaar geleden waren dat er bijna 150 minder. Het aantal vacatures neemt de komende jaren sterk toe, met name in Zuid- en Noord-Limburg.

1 op 5 is vrouw

Een beginnend chauffeur verdient 2300 euro bruto per maand bij een werkweek van veertig uur, exclusief eventuele toeslagen en vergoedingen. In Limburg is ruim één op de vijf chauffeurs een vrouw.

Op donderdag 9 juni is een voorlichtingsbijeenkomst bij VVV-stadion De Koel in Venlo. Die duurt van 18.15 tot 22.30 uur. Voor meer informatie: ikwordvrachtwagenchauffeur.nl.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee