‘Oekraïners uitgebuit in kassen in het Westland’

 

 © ANP

’S-GRAVENZANDE -

Oekraïners die in kassen in het Westland werken, worden uitgebuit. „We zijn ons kapotgeschrokken van de mensonterende teksten in de contracten”, zegt Henry Stroek van het team Bestrijding Misbruik Uitzendconstructies van de vakbond CNV.

Het gaat om ruim dertig Oekraïners die volgens CNV in Polen contracten hebben ondertekend bij uitzendbureau JANPOL en nu aan het werk zijn in een plantenkwekerij in ’s-Gravenzande. Volgens CNV gaat het om wurgcontracten. Zo wordt er gedreigd met ‘deportatie’ naar Oekraïne als werknemers de regels overtreden. „We maken voortdurend de nodige incidenten mee, maar dit is wel de overtreffende trap”, aldus Stroek. „Je gelooft je ogen niet als je ziet wat er op papier staat. Gedeporteerd, het staat er letterlijk!”

De groep Oekraïense werknemers is volgens CNV ook gewaarschuwd om niet te praten met andere werknemers in Nederland, met name over arbeidsvoorwaarden. Deden ze dat wel, dan konden ze een boete krijgen van 500 euro. CNV vindt dat er sprake is van een humanitaire noodsituatie die zo snel mogelijk opgelost moet worden. De Oekraïners zijn op 1 mei aan het werk gegaan en moeten hun eerste geld nog krijgen. De vakbond wil dat de gemeente en de Arbeidsinspectie ingrijpen.

Lees ook: UWV: ‘Kiezen voor Oekraïense vluchteling is niet voor iedere sector een oplossing’

Kwetsbaar

CNV heeft sterke vermoedens dat er meer bedrijven zijn waar sprake is van soortgelijke misstanden. Er zijn ook meer Nederlandse kwekerijen die werken met JANPOL. Volgens de vakbond is het lastig om met de Oekraïense werknemers in gesprek te komen omdat ze bang zijn. „Het is een extra kwetsbare groep”, zegt een woordvoerder.

De dertig Oekraïners, over wier CNV alarm heeft geslagen, werken bij plantenkwekerij Vreugdenhil Bulbs & Plants in ’s-Gravenzande. „Wij zijn heel verdrietig”, zegt eigenaar Jochem Vreugdenhil. „Wij hebben juist expres voor Oekraïners gekozen om die mensen te helpen.” Vreugdenhil beraadt zich nog op een verdere inhoudelijke reactie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee