Venlonaar Stefan Hendrikx wint Leids Cabaret Festival, jury vindt hem ‘retegrappig’

Stefan Hendrikx. © Jean-Pierre Jans

Leiden/Venlo -

Stefan Hendrikx uit Venlo heeft de 43ste editie van het Leids Cabaret Festival gewonnen. De jury noemt hem ‘retegrappig’ en ‘een allround performer’.

Rob Cobben

De 31-jarige Hendrikx trad zaterdagavond in de finale in de Leidse schouwburg op als ‘man in een post-apocalyptische samenleving’. De jury waardeerde vooral dat dit thema niet door de strot van de toeschouwer wordt geduwd. „Het is niet moralistisch, maar humoristisch”, zei jurylid Nina de la Croix in het radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen’. In het juryrapport wordt Hendrikx een ‘allround performer’ genoemd: „Door Stefan worden we allemaal uitgedaagd om onze grenzen te verleggen. Hij is retegrappig”.

Collectief

Hendrikx, die tegenwoordig in Utrecht woont, studeerde aan de Koningstheateracademie in Den Bosch en Toneelschool ArtEZ in Arnhem. Hij beoefent vooral improvisatie-cabaret. Met collega-cabaretier Andries Tunru en pianist Joep Hullegie vormt hij het collectief Beperkt Houdbaar. Hij is ook bekend van tv-programma’s als ‘Alpacas’, ‘Hufterproef’ en ‘Spuiten en Slikken’ en won een paar jaar geleden een internationale prijs voor stand up-comedians.

Hij ziet Daniël Arends en Henry van Loon als zijn grote voorbeelden, zei hij in het radioprogramma van de NOS. Jurylid De la Croix denkt dat hij qua succes best in hun voetsporen zou kunnen treden. „Hij heeft alle facetten waarvan ik denk: dit zou weleens een grote kunnen worden.”

Finalisten

Ook de twee andere finalisten van het Leids Cabaret Festival vielen overigens in de prijzen. Piet van Eeghen kreeg de publieksprijs en Celine Schrama de studentenprijs. Het was voor het eerst in de geschiedenis van het festival dat de prijzen werden verdeeld onder alle finalisten. De finalisten doen de finaleavond op 25 juni één keer over in de Leidse Schouwburg.

Het Leids Cabaret Festival is in 1978 voor het eerst georganiseerd met als doel om jong talent een opstap naar een groter publiek te bieden. Sindsdien heeft het festival talloze top-cabaretiers voortgebracht, onder wie Najib Amhali, Paulien Cornelisse, Dolf Jansen, Sanne Wallis de Vries en Erik van Muiswinkel. Bij de vorige editie, in 2020, won Lisa Ostermann alle drie de prijzen. In 2021 ging het festival niet door vanwege de coronacrisis.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal