FBK Games: bijrol Dafne Schippers bij eerste wedstrijd sinds Spelen, Lieke Klaver net tweede op 400 meter

Dafne Schippers werd vijfde. © ANP/HH

Dafne Schippers is terug op de atletiekbaan. De tweevoudig wereldkampioene twijfelde vorig jaar na de hopeloos slecht verlopen Olympische Spelen openlijk over haar toekomst als sprintster, maar bij de FBK Games in Hengelo straalde ze weer. Ook al won ze de 100 meter niet.

Redactie

De tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter eindigde in de finale als vijfde in 11,40 seconden. Ze gaf met die tijd behoorlijk toe op de Britse winnares Daryll Neita, die 11,19 klokte. Tynia Gaither uit de Bahama’s finishte als tweede in 11,23.

N’ketia Seedo, de Nederlands kampioene op de 60 meter indoor, werd zesde op de 100 meter in 11,48. Marije van Hunenstijn passeerde de meet als achtste in 11,56. Jamile Samuel maakte een valse start en werd gediskwalificeerd.

Schippers haalde bij lange na nog niet de limieten voor de WK (11,15) en EK (11,24). „Ik ben nog steeds in opbouw. De wedstrijden komen eigenlijk te vroeg voor mij, maar de FBK Games zijn zo vertrouwd en zo leuk, die wil ik niet overslaan”, zei de Utrechtse aan de finish. „Ik heb een totaal andere aanpak, train met een nieuwe coach die eerst wil dat ik weer echt goed vanuit het startblok ga sprinten. Goede tijden moeten er ook weer gaan komen, maar in deze kille omstandigheden was een supertijd niet te verwachten.”

Nederlands record

Jessica Schilder heeft op de FBK Games haar Nederlands record kogelstoten outdoor aangescherpt. De atlete uit Volendam kwam tot 19,17 meter. Haar record stond op 18,89 voordat ze in Hengelo haar eerste stoot maakte. Alle vijf haar pogingen in de ring in Hengelo gingen over die afstand heen, met 19,17 als de uitschieter.

Haar afstand was goed voor de vierde plaats. De Amerikaanse Chase Ealey won met een afstand van 19,98. De Portugese Auriol Dongmo kwam tot 19,68. de Canadese Sarah Mitton noteerde 19,24.

Schilder verraste deze winter al met een bronzen medaille bij de WK indoor in een Nederlands record van 19,48. Dongmo (goud) en Ealey (zilver) waren toen ook beter. De 23-jarige Nederlandse hoopt deze zomer te pieken op de WK in Eugene en de EK in München. Haar grote doel is over de 20 meter stoten. „Dan durf ik pas echt te zeggen dat ik wereldtop ben.”

Lieke Klaver

Lieke Klaver is tweede geworden op de 400 meter bij de FBK Games. De Nederlandse atlete eindigde in het natte FBK Stadion van Hengelo in 51,34 seconden. Ze moest Roxana Gómez voor zich dulden. De Cubaanse won in 51,18. Eveline Saalberg werd vijfde in 51,80.

Lieke Klaver werd tweede op de 400 meter. © ANP/HH

Klaver liep eind vorige maand in Ostrava een persoonlijk record van 50,90 en daarmee kwalificeerde ze zich voor de WK atletiek in juli in het Amerikaanse Eugene. Saalberg scherpte dit seizoen haar persoonlijke toptijd aan tot 51,22 en verzekerde zich daarmee ook van een individueel WK-startbewijs op de 400 meter.

Nadine Visser

Nadine Visser is haar seizoen op de 100 meter horden nog wat aarzelend begonnen. De Nederlandse topatlete liep 12,95 seconden bij de FBK Games in Hengelo. Ze eindigde daarmee als zesde. De Jamaicaanse Britany Anderson won met lichte rugwind in 12,51.

Visser bleef met haar tijd nog boven de limiet van 12,84 voor de WK atletiek later deze zomer in het Amerikaanse Eugene. De Noord-Hollandse raakte deze winter geblesseerd aan haar hamstring en nam de tijd om goed te revalideren. Ze zat met haar tijd ook ruim boven haar Nederlands record van 12,51, maar die tijd liep ze eind vorig seizoen op een moment dat ze in topvorm verkeerde.

Lees ook: Ellen van Langen: ‘De bonus voor een wereldrecord van Duplantis hebben we verzekerd’

„Het was mijn eerste race en dat is altijd even wennen”, zei Visser kort na haar race, waarin het nog wat stroef oogde. „Ik ben blij dat mijn blessure over is en ik weer vrijuit kan lopen. Voor een seizoensopening is dit prima.”

Bonevacia

De goede tijden komen nog, bezwoer atleet Liemarvin Bonevacia na zijn vierde plaats op de 400 meter bij de FBK Games in Hengelo. „In dit kille weer loop ik nooit zo goed. Het moet warm zijn voor mij”, zei de finalist van de Olympische Spelen in Tokio over zijn 46,11.

Met die tijd voldeed hij nog niet aan de limieten deze zomer voor de WK in Eugene en de EK in München. „Maar dat komt goed. Ik ga nog 44’ers lopen dit seizoen. Ik heb volledig vertrouwen in mezelf en in mijn coaches. Ik heb grote doelen voor dit jaar: ik wil weer in de finale komen bij de WK en ik mik in München op Europees goud”, aldus de 33-jarige atleet, die vorig jaar het Nederlands record op 44,48 zette.

De Amerikaan Vernon Norwood won op het atletiekgala in Hengelo de 400 in 45,28. Isayah Boers werd zesde in 46,69, Jochem Dobber zevende in 47,16 en Terrence Agard achtste in 47,21. De drie Nederlanders maken deel uit van het estafetteteam op de 400 meter.

Duplantis

De Zweedse polsstokhoogspringer Armand ‘Mondo’ Duplantis kon door de regen het publiek bij de FBK Games niet verwennen. De regerend olympisch- en wereldkampioen moest door de omstandigheden genoegen nemen met 6,01 meter en een aanval op zijn wereldrecord uit zijn hoofd zetten. „Moeder natuur werkte niet mee. Ik moest kortere stokken gebruiken en kon mijn greep niet zo hoog houden als ik zou willen”, verklaarde de atleet, die in totaal vier sprongen maakte.

Duplantis won de wedstrijd met gemak. Rutger Koppelaar was de beste van de rest met een hoogte van 5,70 meter. Menno Vloon, de houder van het Nederlands record outdoor (5,85 meter), had zijn dag niet. Hij kwam niet hoger dan 5.30 meter.

De organisatie van de FBK Games had speciaal voor Duplantis een verzekering afgesloten om hem een bonus van 25.000 euro te kunnen uitkeren bij een wereldrecord. De Zweed verbeterde tijdens de WK indoor dit voorjaar in Belgrado zijn eigen wereldrecord indoor met 1 centimeter tot 6,20 meter. Outdoor heeft hij 6,15 meter staan en aangezien hij vorig jaar in Hengelo 6,10 meter sprong, hield de organisatie rekening met een aanval.

„Het is doodzonde dat het weer zo slecht was, want Hengelo is echt een perfecte plek om hoog te springen. De aanloop is snel en ligt goed gesitueerd en de wind staat bijna altijd goed hier”, zei hij. „Hengelo voelt een beetje als mijn tweede thuis. Ik kom volgend jaar zeker weer terug en dan hoop ik hoger te springen.”

Speerwerpen

Anderson Peters heeft met de speer de verste afstand ooit behaald bij de FBK Games. De regerend wereldkampioen uit Grenada wierp het 800 gram zware projectiel naar 90,75 meter bij het atletiekgala Hengelo.

Peters is dit seizoen al vroeg in vorm, want hij kwam eerder dit jaar in Doha al tot 93,07 meter. Het wereldrecord is met 98,48 in handen van de Tsjech Jan Zelezny.

De Duitser Julian Weber bleef met 89,54 meter net onder de 90 meter. Keshorn Walcott uit Trinidad en Tobago wierp 89,07. Nederlands recordhouder Thomas van Ophem (80,70) kwam niet verder dan 74,91.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal