Kuddebeschermingshonden beschermen de schapen in Nationaal Park De Meinweg

 © Evelien Philips

Herkenbosch
Silke van Deelen

Bij de schaapskudde van De Wassum Landschapsbeheer op De Meinweg lopen twee kuddebeschermingshonden om de schapen te beschermen tegen wolven.

De schaapskudde in Nationaal Park De Meinweg draagt bij aan het beheer van de heide. DAarom is het belangrijk om ze te beschermen tegen een mogelijk bezoek van de wolf. De kuddebeschermingshonden zijn daarom dag en nacht bij de schapen.

Lees meer: Idee: honden inzetten om schapen te beschermen tegen wolven

De aanwezigheid van huishonden kan het werk van de kuddebeschermingshonden en hun herder verstoren. Daarom is het belangrijk dat huishonden altijd aangelijnd zijn en de directe omgeving van de schaapskudde vermijden. Bij een lange lijn moet de hond kortgehouden worden als de kudde in de buurt is of het baasje moet even omlopen met de huishond. De kuddebeschermingshonden zijn bovendien geen honden om te aaien en bezoekers van De Meinweg worden verzocht afstand te houden tot de honden en altijd de aanwijzingen van de schaapsherder op te volgen.

De inzet van de kuddebeschermingshonden vanuit Project Bescherm je Vee wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en Staatsbosbeheer. Kijk hier voor meer informatie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal