Boerenorganisatie: oogsten in Limburg en Brabant niet meer in gevaar door droogte

 

 © Getty Images

Sittard -

De landbouwsector is blij met de forse regenval van de afgelopen dagen, omdat daardoor de droogte in met name Noord- en Midden-Limburg en in Brabant en grotendeels is verdwenen.

RedactieBron: ANP

Volgens boerenbelangenvereniging ZLTO is de waterstand weer redelijk goed op niveau en zijn oogsten niet langer in gevaar.

„We vroegen om regen en we hebben het gekregen. Daar zijn we blij om”, zegt een woordvoerder van ZLTO. De organisatie had medio mei nog gewaarschuwd dat als het binnen twee weken niet flink zou gaan regenen oogsten konden mislukken. Volgens de landbouwvereniging was er op plaatsen in het zuidoosten van het land 30 tot 40 millimeter regen nodig om de droogte tegen te gaan. „Het heeft flink doorgeregend en daardoor is het bijgetrokken. Dat heeft dus erg geholpen.”

Lees ook: Voortbestaan zeker 150 boeren bedreigd in de Peelregio: ‘Zonder sproeien kun je wel stoppen met je bedrijf’

De organisatie zegt dat boeren nu weer buffers hebben opgebouwd en dat sproeien voorlopig niet nodig zal zijn. „Ze hebben nu wat reserves. Dat maakt een groot verschil en scheelt een slok op een borrel”, aldus de zegsman van ZLTO.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee